Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
3000 машини в готовност за първия сняг
Автор: Екип Burgas24.bg 08:39 / 12.11.2021Коментари (0)713
© бТВ
Илюстративна снимка
Между 2500 и 3000 снегопочистващи машини хвърля АПИ срещу първите снежинки. Това заявиха от пътната агенция в отговор на "Телеграф“.

В същото време се оказа, че Бургас и Стара Загора все още не са готови с окончателния план за зимно почистване на пътищата или имат пропуски, показа проверка на кореспондентите на "Телеграф“ по общини. Метеоролозите пък предупреждават, че първите снежинки ще видим още в началото на следващата седмица, а по високите части и планинските проходи вече падна такъв. Сутрешните температури се очаква да са около нулата, предупреждават от "Метеоболканс“.

"Все още нямаме официални и окончателни данни за готовността за дейностите по снегопочистването, защото все още е много рано. Следим метеорологичните прогнози и засега не се очаква застудяване и сняг в Бургас. Почистващата фирма има минимални количества от луга, но има готовност да осигури веднага и повече, ако това се наложи. Проверката за броя на снегорините, които ще са на разположение, както и количествата луга ще станат ясни в края на ноември и началото на декември. Този въпрос засега не стои на дневен ред", заявиха от пресцентъра на община Бургас.

Краен срок 25 ноември за отстраняване на пропуските в зимната подготовка пък са дали от старозагорската областна управа на фирмите, които имат договори за поддръжката на републиканската пътна мрежа и участъците от автомагистрали "Тракия" и "Марица". До тази дата трябва да бъдат представени всички договорирани машини: снегорини, роторни багери и пясъкоразпръскватели, част от които не са били намерени при предходната проверка. Започнала е доставка на пясък, луга и химикали срещу обледеняване на повърхностите, съобщи зам. областният управител Димитър Драчев.

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа е осигурено, казват от Агенция "Пътна инфраструктура“. В периода 26 октомври - 3 ноември са извършени проверки на наличната техника и материали за зимно поддържане, каквито се предприемат всяка година. В проверките са участвали представители на областните пътни управления и областните дирекции на МВР. По опорните пунктове са осигурени необходимите суровини за обработка на републиканските пътища – сол, пясък, калциев дихлорид, като доставките им ще продължават, каквато е практиката. За почистването на автомагистралите и първокласните пътища ще се използват химически вещества, като условието е температурите да не падат под минус 10-15 градуса. За началото на зимния сезон към момента са осигурени над 89 000 тона пясък, близо 68 000 тона сол и близо 3000 тона химически вещества.

Агенция "Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да не подценяват прогнозите и съветите на експертите и да вземат своевременно необходимите мерки, за да си гарантират безопасното пътуване през зимата. Да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да проверят гумите, техническата изправност на чистачки, светлини и да не чакат първите минусови температури.

Над 330 машини снегопочистваща техника е предвидена за зимния сезон за почистването на София, заяви зам.-кметът по екология на София Десислава Билева. Проверени са всички фирми – цялата техника е на място, осигурени са и нужните реагенти за почистване. Разполагаме с над 330 снегорина за почистване на София, включително и 78 броя малогабаритна техника, която да се ползва за дейността във вътрешнокварталните улици. Налични са и нужните количества смеси за обработка. За обработката на планинските пътища Бояна – Златните мостове и Драгалевци – Алеко се използва само пясък. При прогноза за снеговалеж два часа преди това снегорините трябва да са на 68 точки, местостоянки, на различни места в града и трябва да бъдат в готовност да започнат да чистят.

Над 100 са машините на общинското предприятие "Чистота“, които и тази зима ще чистят снега от улици, тротоари и велоалеи в Пловдив, съобщиха от дружеството. От тях 61 са снегорините, 27 са разпръсквачите на сол и 8 са челните товарачи. Отделно велоалеите и тротоарите ще бъдат почиствани от 7 роторни снегорина и друга малогабаритна техника. От миналата зима в складовете на "Чистота“ има останали 2100 тона сол. Предстои доставката на още 1900 тона сол, като поръчката е на Община Пловдив. В "Чистота“ имат и наличност от 50 тона калциев дихлорид.

Поддържането на улиците и пътищата във Варна през зимния сезон ще се осигурява от 4 фирми, разпределени по райони и кметства. Преди седмица фирмите декларираха готовността на машини, техника и осигуреност с материали за обработка на пътните платна, но предстоят проверки от общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“, които да потвърдят това. За контрол на работата на фирмите ще следят общински комисии, в състава на които са включени представители на местните администрации. В момента се почистват дъждоприемните шахти, канализациите и отводнителните канали и дерета.

2.7 млн. лв. са предвидени в бюджета на Община Велико Търново за снегопочистване и зимно поддържане на общинската пътна мрежа. Обработката на улиците в областния град ще струва 900 000 лв. без ДДС, а за останалите пътища на територията на общината – междуградски и междуселски, които са близо 146 км, са отделени 1,8 млн. лв. 63 км от общинската пътна мрежа се почиства само при необходимост, по искане на съответните кметове и кметски наместници. Почистването на град Велико Търново ще се извършва с девет снегоринни машини, седем пясъкоразпръсквача, две фадроми, два малогабаритни автомобила със снегоринни устройства, три 20-тонни самосвала за извозване на сняг и един автогрейдер за разриване на сняг.

Област Русе има разписан план още в началото на октомври за зимно поддържане на пътищата. 93 снегопочистващи машини ще чистят 512 километра републиканска пътна мрежа. От тях 46 са снегорините, а 30 – машините за разпръскване на сол и пясък. Предвидено е и разполагането на 5 влекача на най-критичните участъци, в случай че трябва да се реагира бързо при пътнотранспортно произшествие. Машините ще се намират на два първокласни и два второкласни пътя. Почистването на Дунав мост става на ротационен принцип и тази година това е ангажимент на българската страна. Както всяка година, областната управа в Русе и управата на окръг Гюргево ще си сътрудничат с цел предприемането на бързи и адекватни мерки от институциите в двете държави при усложнена зимна обстановка.

126 машини са готови да чистят пътищата от първа, втора и трета категория в Хасковска област, съобщиха от пътното управление. 34 машини са отделени специално за поддръжката на автомагистрала "Марица“. Четвъртокласната пътна мрежа ще се чисти от 11-те общини в региона. За тях и улиците в градовете и селата са обявени обществени поръчки.



Още по темата: общо новини по темата: 375
28.10.2022 »
14.07.2022 »
01.07.2022 »
20.04.2022 »
20.04.2022 »
20.04.2022 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: