"5-звездният“ затвор в Дебелт тъне в разруха, къде потънаха евромилионите?

Автор: Стиляна Божидарова
Коментари (6)
10:55 / 03.01.2018
45231
Супер затвор, отговарящ на всички европейски стандарти... 5-звезден лукс... бижу за милиони. Това са само част от суперлативите, използвани от медиите за затворническото общежитие в Дебелт, което бе официално открито през март миналата година. Общата стойност за изграждането му възлиза на 5 млн. лева, а средствата за строително-монтажните работи бяха осигурени по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

Какво се случва днес с най-модерния затвор в България и къпят ли се неговите обитатели в невиждан лукс, както бе представено в медиите? Това реши да провери Burgas24.bg, след като до нас достигна доста притеснителен сигнал за условията на живот в него. Това, което открихме зад високите зидове на общежитието в Дебелт, е в състояние да смути и най-коравия затворник.

За престоя си там разказва Иван Гюров - Шливата, който е излежал присъдата си и днес излиза на свобода. Младият мъж има интереси в областта на рисуването, възнамерява да се реализира като татуист зад граница и е категоричен, че не смята да се връща в затвора. Затова не се притеснява да разкаже за реалността зад решетките.

"Всички наричаме общежитието "китайския затвор" - толкова е мекичко и пластмасово и всичко се разпада. Бях готов да преглътна всичко - и мухъла, и влагата, и мишките, но неадекватното управление ме накара да разкажа истината", започна разказа си Шливата.

Той предостави на Burgas24.bg снимки, от които става ясно, че по-малко от година след официалното откриване на т.нар. бижу за милиони, всичко тъне в разруха. Стените са покрити с мухъл, заради влагата мазилката се руши, таванът пада, а плочките по пода се чупят, само като стъпиш върху тях. Единственото, което все още не е започнало да се разпада, е параклисът към общежитието.

"Водата в баните не спира да тече, въпреки че затворниците разполагат с топла вода само два пъти дневно за по 10 минути, в които душ трябва да вземат четирима души. Положението с отоплението е още по-страшно", разказва Гюров. "Затворът в Дебелт действително предлага отлични условия за съществуване, но не за хора, а за дървеници, хлебарки и всякакви други гадинки. Мишките се чувстват в свои води, а затворниците дотолкова са свикнали с присъствието им, че ги приемат като домашни любимци".

За нечовешките условия в Бургаския затвор и за гладните стачки, провеждани от хората, излежаващи присъди там, сме писали и друг път. Разкритията общежитието в Дебелт обаче идват като гръм от ясно небе на фона на всички хвалби и суперлативи.

"От нас се очаква да се поправим, да се реабилитираме в обществото. Парадоксалното е, че примерът, с който се сблъскваме всеки ден, не спомага много за това. Забраняват на близките ни да ни носят елементарни неща като кафе или десертчета... казват, че всичко го има в лафката на двора. Но цените в тази лафка са като в най-скъпите 5-звездни хотели. Със здравеопазването е още по-зле. Тук трябва да се разболяваш по график и с един парацетамол лекуват всичко - от главоболие до рак. Началникът не позволява да се внасят лекарства, ако не са ти изписани от външен лекар, същевременно да посетиш външен лекар е невъзможно", разказва Шливата.

Дали за изграждането на общежитието са използвани най-висококачествени материали, както бе обявено, или са направени множество компромиси за сметка на цената - преценката оставяме на вас. Повече за лукса в "5-звездния затвор" и за отношението към осъдените гледайте в нашето видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (2):
25.01.2018 Игуаната: Не се издържа в затвора, там не е за хора
09.06.2015 Затворническото общежитие в Дебелт ще разтовари пренаселения бургаски
затвор
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).