50-годишен започва училище в бургаския затвор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:27 / 15.09.2011
2122
Най-възрастният ученик, който тази година започва началната си форма на обучение е на 50 години, съобщи Калина Арабаджиева, началник сектор "Социални дейности и възпитателна работа" в затвора. По думите й никога не е късно човек да започне да се ограмоти.

"Ние сме имали такива ограмотителни курсове в затвора през миналите години. За една учебна година, която всъщност е около 4 месеца те се ограмотяват, започват да пишат сами молбите си започват да пишат, а преди дори и буквите не са познавали. Това е полезно и това е първата стъпка - да е грамотен човек. Каквото и да направи човек с оглед на бъдещата си реализация на първо място трябва да е грамотен, защото дори и за усвояване на професията е нужно грамотност", каза Арабаджиева.

В 15 часа и в затвора ще бъде открита новата учебна година. Това ще е първия учебен ден за затворниците изявили желание да се ограмотят и да завършат началната си степен на образование. Паралелките са 6 - 4 са в корпуса на затвора и две в затворническо общежитие "Житарово". Арабаджиева обясни, че паралелките са изнесени, но е възможно от догодина бургаския затвор да има самостоятелно училище. Някои от затворниците са кандидатствали за други степени към други затвори.

От 1 до 11 клас около 12 затворника ще учат в другите училища към системата. В момента в затвора се провеждат два курса по английски език и всеки момент ще започне курс по немски език. За него до момента са се записали 16 лишени от свобода. Курсът ще го води момче, със средно образование, който е пребивавал и работил в Германия. Преди началото на курса ще има встъпителен тест, за да се определи нивото. По думите на Арабаджиева езиковите курсове продължават по-дълго време като идеята е да се осмисли свободното време на лишените от свобода, за да се дистанцират от субкултурата и да не вършат нарушение в условията на затвора, а също разбира се и да им бъде полезно.

" Очакваме и професионални курсове, които най-вероятно ще започнат към края на септември месец. Това е проект спечелен от главна дирекция Изпълнения на наказанията. Затворниците ще учат различни професии като бояджии, фаянсаджии нещо което могат да приложат на вън и да подобрим условията за тяхната ресоциализация след излизането им от затвора. Ние имаме и по-интелигентни момчета, които мечтаят да се реализират в чужбина и използват прекараното време в затвора да подобрят езика си или да го понаучат, затова предвиждаме и за тях такива форми", посочи още началник сектор "Социални дейности и възпитателна работа" в бургаския затвор.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (302):
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 700 000 български ученици прекрачиха училищния праг днес
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
15.09.2023 Еднократна помощ за ученици е отпусната на близо 176 000 семейства
15.09.2023 Неда Малчева: Някои хора трябва да теглят кредит, за да си изпратят децата на училище
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).