Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
55 бургазлийки са станали жертви на трафика на хора за 2014 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 11:11 / 14.07.2015Коментари (0)845
©
55 жени от Бургас са станали жертви на трафика на хора за 2014 година. Това каза Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора. Тя поясни, че комисията прави годишна статистика, предоставена от Районна прокуратура-Бургас. 37 от жените са жертви на трафик с цел сексуална експлоатация и 18 са жертви на трафик с цел продажба на новороденото им.

"Това са основно ромки, бременни жени, които се трафикират до Гърция, за да родят там и да продадат бебетата си", поясни Янева.

От тези 55 жертви две са непълнолетни. Като брой извършители на престъплението трафик на хора са установени 31 лица. За трафик на хора с цел сексуална експлоатация са 19, а с цел продажба на новородено - 12. По думите на Янева, тези две форми на трафик на хора с цел сексуална експлоатация и за продажба на бебетата са най-разпространени в Бургаски регион.

Янева поясни, че България е страна на произход на жертви на трафик на хора, а страните на крайна дестинация са там, където те са експлоатирани сексуално - това са страните от Западна Европа и основно Холандия, Германия, Белгия, Франция, Испания, Гърция. По думите й, това, което се наблюдава през последните години е, че начините за въвличане в трафик на хора вече не са толкова твърди, както бяха преди години, като например чрез отвличане или други по-насилствени действия. Сега най-разпространеният начин за въвличане на жертви е т.нар. "ловър бой".

"Установява се една близка и емоционална връзка между сводника и жертвата - момичето или младата жена. Това е една съзнателно избрана стратегия от страна на трафикантите да подходят към момичета, които те добре преценят, че са да кажем по-неуверени или без самочувствие, имат нужда от специално внимание и те им го дават, така че наистина за много кратко време между тях двамата се установява такава близка, емоционална връзка с цел момичето след това да бъде много лесно манипулируемо и да бъде управлявано поведението му точно с цел експлоатация. След това момичето е готово да кажем да тръгне в чужбина. Там нещата много рязко се променят. В смисъл, че тя или е продадена на някого, следват насилствени действия с цел да бъде пречупена и да бъде експлоатирана. Нека момичетата и младите жени имат предвид, че нещата се случват общо взето по този начин и да не се доверяват на никого, но ако все пак видят, че много бързо се установява тази връзка между тях , получават изключително и специално внимание, получават подаръци, трябва да бъдат внимателни", каза още Янева.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: