55 бургазлийки са станали жертви на трафика на хора за 2014 г.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:11 / 14.07.2015
850
55 жени от Бургас са станали жертви на трафика на хора за 2014 година. Това каза Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора. Тя поясни, че комисията прави годишна статистика, предоставена от Районна прокуратура-Бургас. 37 от жените са жертви на трафик с цел сексуална експлоатация и 18 са жертви на трафик с цел продажба на новороденото им.

"Това са основно ромки, бременни жени, които се трафикират до Гърция, за да родят там и да продадат бебетата си", поясни Янева.

От тези 55 жертви две са непълнолетни. Като брой извършители на престъплението трафик на хора са установени 31 лица. За трафик на хора с цел сексуална експлоатация са 19, а с цел продажба на новородено - 12. По думите на Янева, тези две форми на трафик на хора с цел сексуална експлоатация и за продажба на бебетата са най-разпространени в Бургаски регион.

Янева поясни, че България е страна на произход на жертви на трафик на хора, а страните на крайна дестинация са там, където те са експлоатирани сексуално - това са страните от Западна Европа и основно Холандия, Германия, Белгия, Франция, Испания, Гърция. По думите й, това, което се наблюдава през последните години е, че начините за въвличане в трафик на хора вече не са толкова твърди, както бяха преди години, като например чрез отвличане или други по-насилствени действия. Сега най-разпространеният начин за въвличане на жертви е т.нар. "ловър бой".

"Установява се една близка и емоционална връзка между сводника и жертвата - момичето или младата жена. Това е една съзнателно избрана стратегия от страна на трафикантите да подходят към момичета, които те добре преценят, че са да кажем по-неуверени или без самочувствие, имат нужда от специално внимание и те им го дават, така че наистина за много кратко време между тях двамата се установява такава близка, емоционална връзка с цел момичето след това да бъде много лесно манипулируемо и да бъде управлявано поведението му точно с цел експлоатация. След това момичето е готово да кажем да тръгне в чужбина. Там нещата много рязко се променят. В смисъл, че тя или е продадена на някого, следват насилствени действия с цел да бъде пречупена и да бъде експлоатирана. Нека момичетата и младите жени имат предвид, че нещата се случват общо взето по този начин и да не се доверяват на никого, но ако все пак видят, че много бързо се установява тази връзка между тях , получават изключително и специално внимание, получават подаръци, трябва да бъдат внимателни", каза още Янева.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ето какво можете да видите в бургаската Нощ на музеите
Добри новини за туризма в Бургаско
Закопчаха двама крадци, вършели в село Свобода
Полицията конфискува 3 коли само за ден в Бургаско
На колко години се женят бургазлии?
Бургас ще домакинства образователен форум, една от темите е изкус...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).