Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
9 години затвор за Ангел, отвлякъл и пребил пастир в "Рудник"
Автор: Иван Сотиров 12:37 / 26.05.2021Коментари (0)784
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на Ангел Р., признат за виновен в отвличане и противозаконно лишаване от свобода на Митко Р., извършено в съучастие с други две лица. Подсъдимият ще изтърпява  наказание "лишаване от свобода“ в размер на 9 години при първоначален "строг“ режим.

Според обвинението на 15 април 2019 г. Ангел Р. заедно с брат си  Красимир Р. и Иван А. отвлякъл Митко Р. от къща в бургаския квартал "Рудник“. До престъплението се стигнало след конфликт между подсъдимия и пострадалия, който работел в стопанството му като пастир, но напуснал. В нощта на престъплението Ангел Р. изпратил Красимир Р. и Иван А. да доведат пастира. Двамата нахлули посред нощ в къща, където пребивавал Митко Р. и  го принудили да тръгне с тях. Против волята му го завлекли в къщата на подсъдимия, където тримата му нанесли побой, като го удряли с желязна тръба по тялото  и с юмруци по лицето и тялото. След побоя го отвели в обора на Ангел Р., оставили го на стол, вързали ръцете му със синджири за метални тръби, прикрепени към стените на постройката и го оставили. На сутринта подсъдимият и Красимир Р. отвели пострадалия в къщата на техен роднина, откъдето Митко Р. успял да се обади на свой приятел, че е отвлечен и той подал сигнал на телефон 112.

Подсъдимият обжалва пред Апелативен съд – Бургас присъдата на първата инстанция с искане за по-ниско наказание. Недоволен от решението е останал и пострадалият - частният обвинител Митко Р., който чрез повереника си моли за по-строга присъда. Държавното обвинение намира решението на окръжния съд за правилно и законосъобразно и пледира за потвърждаване.

След извършената проверка на атакуваната присъда, Бургаският апелативен съд е намерил наложеното наказание за справедливо спрямо престъплението и  неговия автор. Подсъдимият е действал с пряк умисъл в съучастие със свидетелите Иван А. и Красимир Р., като всеки един е съзнавал участието на другия в деянието и постигането на престъпния резултат. Участието и водещата роля на подсъдимия се извежда и от взаимоотношенията между Ангел Р. и пострадалия преди този случай. Митко Р. няколко пъти бягал от подсъдимия да работи при други хора, той принудително го връщал, веднъж го затворил за няколко дни в къщата си без телефон. Пострадалият се оплакал от тормоза на Ангел Р. и пред свидетели.

Апелативният съд е приел извода за високата обществена опасност на деянието и личната обществена опасност на дееца. Той е с 15 на брой осъждания, дори налаганите му ефективни наказания не са изиграли своята превъзпитателна и поправителна цел. Има присъда и за отвличане на непълнолетно момиче с цел да я принуди да встъпи в брак. Въззивната инстанция е намерила, че подсъдимият е проявил престъпна упоритост, комбинативност и манипулативност, които обуславят висока му степен на обществена опасност.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство съдът е отчел освен отрицателните данни за личността на Ангел Р., които се извеждат от многократните осъждания, и факта, че отношенията между подсъдим и пострадал са били свързани с налагане на волята на подсъдимия над пострадалия, с незачитане личната неприкосновеност на пострадалия и правото му на свободен избор, не само в настоящия случай, но и в предходни моменти.

Решението, с което Апелативен съд – Бургас потвърждава присъдата на Ангел Р., подлежи на обжалване и протестиране в петнадесетдневен срок пред Върховния касационен съд на Република България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: