Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
96% завършени в тримесечен срок дела отчита Апелативен съд - Бургас за 2014-а
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 15.05.2015Коментари (0)680
©
Апелативен съд- Бургас запазва като трайна тенденцията от последните години за приключване на разглежданите дела в тримесечен срок. През 2014 г. са завършени в този срок 96% от приключените 884 дела, съобщават от пресцентъра на съда.

Същевременно се отчита с 10% намаление на постъпили в Апелативен съд Бургас през посочения период - 928 броя дела, спрямо предходната година. Това показва подготвеният от Председателя Яни Бахчеванов годишен отчетен доклад за 2014 г. Днес институцията провежда годишното си събрание. Наказателното отделение на съда е свършило общо 215 дела, като 87% от тях е приключило в 3-месечен срок. Като основна причина за забавяне на останалите се сочи високата им фактическа и правна сложност, отлагането за събиране на нови доказателства и за изготвяне на съдебни експертизи, неявяването по обективни причини на редовно призовани страни в съдебното заседание. Като въззивна инстанция съдът е потвърдил присъдите в 50% от решените дела, отменил е изцяло 7 присъди на окръжните съдилища, а е изменил 37 съдебните актове. Отправена е препоръка към окръжните съдилища задълбочено да обсъждат исканията на страните за допускане на доказателства и сами да проявяват активност, ако считат делото за неизяснено от фактическа страна.

Същевременно Апелативен съд Бургас отчита, че е повишен броят на върналите се с потвърждаване от Върховният касационен съд решения. През 2014 г. са върнати общо 64 наказателни дела, като по 47 от тях съдебните актове са потвърдени. Изменението на решенията се изразява предимно в намаляване на размера на санкцията "лишаване от свобода" и определяне на друг режим на изтърпяване на наказанието. В доклада си председателят на Апелативен съд Бургас Яни Бахчеванов коментира, че съдиите от наказателното отделение се запознават и обсъждат върнатите от върховната инстанция дела, а по голям ефект ще бъде постигнат при поставяне за общо обсъждане принципни въпроси, възникнали при решаването на дадени казуси.

През отчетната 2014 г. в Апелативен съд Бургас са постъпили общо за разглеждане 360 граждански дела, а са свършени 355. Само 8 броя или 2% от въззивните граждански дела са приключени над тримесечен срок. Както и в предходни години, при действието на новия Гражданско-процесуален кодекс и въвеждането на ограничения въззив и забрана за посочване на нови факти и доказателства, се наблюдава бързина при разглеждането на тези процеси. Решените дела, с акт по същество от Апелативен съд Бургас, имат разнообразен предмет, като най-голям - 48,8%, е на разгледаните въззивни граждански дела за неимуществени и имуществени вреди, неоснователно обогатяване, обезщетение за лишаване от ползване, неизпълнение на договор, неустойки, лихви, нищожност и унищожаемост на договор и други. Настъпило е увеличение на броя на делата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, които представляват 12,8%. Повишаваща тенденция отбелязват и исковете по Семейния кодекс, които са 8% от решените въззивни граждански дела.

Въззивните съдии правят извод за добро качество в работата на окръжните съдилища, като се посочва, че намалява броят на делата с частична отмяна на съдебните актове. Запазва се обаче тенденцията за най-голям процент частично изменени решения по искове по Закона за задълженията и договорите.

През миналата година Върховният касационен съд е върнал 82 обжалвани пред него дела на Апелативен съд Бургас, като са потвърдени 74 от тях, по 3 решенията са частично отменени и 5 съдебни акта са изцяло отменени. В Търговското отделение на Апелативен съд Бургас са постъпили 350 търговски дела, а са свършени общо 343 броя. В тримесечен срок са приключили 96% от тях. Този резултат, който е стабилен спрямо предходните годините, показва предварително познаване на делата от съдиите и тяхното своевременно обезпечаване с необходимите доказателства с цел приключването им в разумно бързи срокове.

Най-голям е делът на съдебните спорове за уреждане на последиците от неизпълнение на сключени между страните търговски договори, облигационни спорове, дела за присъждане на неустойки за неизпълнение и лошо изпълнение, включително договори за текуща сметка и договори с обществени поръчки. Увеличение отбелязват също въззивните дела по изпълнителни производства, делата за несъстоятелност и съпътстващите ги искове. Анализът сочи за добро качество на работата при разглеждане на въззивните търговски дела като се има предвид броят на постъпилите от окръжните съдилища, техният предмет и усложненост. От касационна проверка са върнати 73 броя търговски дела, като са потвърдени 90,4% от съдебните актове.

През отчетната година в съдилищата на Апелативен район Бургас са постъпили 46 669 дела. Те са разгледани от общо 183 съдии. Най висок ръст на новообразувани дела има в районните съдилища - 84%, следвани от окръжните с 14% и най-нисък - с 2%, е делът на постъпилите в Апелативен съд Бургас. Сред окръжните съдилища най-голямо е постъплението в Окръжен съд Бургас с 4 214 дела. Трите окръжни съда в Апелативния район са свършили в тримесечен срок 87% от разглежданите дела. Данните от докладите на окръжните съдилища сочат още, че 50% от наказателните дела с общ характер приключват със споразумения. Съдиите намират този сравнително нов институт за нашето наказателно процесуално право като удачна форма за бързо приключване на делата, но и като справедлив процес, защото наказателната репресия се реализира в съкратени срокове и деецът е осъден непосредствено след извършване на престъплението. Диференцираните форми на процес обаче не се възприемат еднозначно от обществото, предвид ниския размер на санкция.

"В този смисъл, напълно неоснователно неблагоприятните последици се фокусират върху съдията, който е длъжен да приложи точно закона", посочва председателят на Апелативен съд Бургас в доклада си.

Анализът му показва още, че преобладават одобрените споразумения по общоопасните престъпления - транспортни, против стопанството, собствеността, против личност и други. В Апелативен район Бургас са постановени през миналата година общо 15 оправдателни присъди. Прави се извод за повторяемост на грешките, свързани с недостатъчно прецизна проверка от страна на обвинението при внасяне на обвинителните актове. Сред осъдените през 2014 г. преобладават наложените наказания до 3 години лишаване от свобода - 76,5%, като по отношение на 73,3% от тях е приложено условно осъждане. Само на 3,8% са наложени наказания без лишаване от свобода. Съдилищата в Бургаския апелативен район са издали общо 332 разрешения за използване на специални разузнавателни средства срещу 247 лица. Само 61 от тях са послужили за изготвяне на веществени доказателствени средства, което говори за все още ниска ефективност. В сравнени с 2010 г. броят на СРС-та е намален с 49,5%. Единствено Окръжен съд- Бургас е постановил мотивирано 11 отказа, като Председателят на съда или упълномощеният от него заместник, са изложили писмено своите аргументи за отказа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Поскъпване на хранителните продукти
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: