Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Акция "Пешеходец“ стартира в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:15 / 07.03.2012Коментари (6)2826
От днес Община Бургас и Областната дирекция на МВР стартират акция "Пешеходец". Целта й е да се намалят пътнотранспортните произшествия с пешеходци. В акцията ще бъдат санкционирани пешеходците, които пресичат на различни от определите за това места.

За целта служители от сектор "Пътна полиция" ще дежурят на междинни участъци, в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Най-голямо присъствие ще има на най-опасните и ключови улици в града - "Демокрация", "Стефан Стамболов", "Цар Симеон", "Гурко", "Одрин" и "Струга". Рискови участъци са още районът около Новата поща и ул. "Сан Стефано".
Пътните полицаи ще следят за допускани нарушения и ще налагат глоби по фишове на пешеходците. Стойността на глобата за пешеходец, пресякъл на червен светофар или на неразрешено място е 10 лева.

Кметът Димитър Николов призова таксиметровите шофьори също да се присъединят към акцията и да подават сигнали за констатирани нарушения и неспазване правилата за пресичане на пешеходни пътеки.

Инициативата е безсрочна и цели да ограничи нелепите инциденти при пресичане на пътното платно, голяма част от които са по вина на пешеходците.

Според статистиката на МВР от началото на годината в Бургаска област са регистрирани 52 случая на ПТП по вина на неправилно пресичащи пешеходци, на които са наложени глоби с фиш . 12 са тежките катастрофи с пешеходци, от които 1 загинал и 11 ранени.

В тази връзка днес се проведе поредната образователно-превантивна беседа по пътна безопасност с участието на ученици от бургаското основно училище "Братя Миладинови". Тя е част от инициативата "Полицай в класната стая". В нея участваха инспекторът по превенция към ОДМВР - Бургас Цветелина Рандева и инспекторът от сектор "Пътна полиция" - Георги Топалов.

Малчуганите разгледаха служебен автомобил на сектор "Пътна полиция" и научиха как се ползва дрегера за алкохол или упойващи вещества, стоп-палката и в които случаи родителите им са нарушили закона и подлежат на санкции. Проведени бяха демонстрации на звука на полицейската сирена и как работят мобилните камери, монтирани в колата на "Пътна полиция". Учениците проявиха интерес и към съвместните инициативи, предприети от Община Бургас, Областна дирекция на МВР и Фондация "Безопасни улици от Валя", като поискаха от специалния знак за спиране на пътния трафик на възлови пешеходни пътеки, раздаван в началото на учебната година в бургаските училища.

На децата бе напомнено още, че пешеходците от своя страна също носят отговорност, ако пресичат на необозначени за целта места.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на new
премахни филтъра

+3
 
 
Трябва да се обърне внимание на това че колкото на шофьорите им липсва култура на пътя, два пъти повече им липсва на пешеходците. Нека има кампания за образоване на пешеходците как се пресича улица на пешеходна пътека, редно е да се спре и да сеогледа и шофьора да възприеме намерението за пресичане, а не както е в предния коментар - като добичета с рогата напред. В потрес съм от някои родители /майки/ как пресичат с малки деца или да бутат количка към пътното платно, а тя е на тротоара. Призовавам всички щофьори да натискат клаксона поне 4-5 сек когато видят неправилно пресичащ пешеходец, все пак както е записано в закона клаксон се използва само в случаи на предотвратяване на ПТП, а и да натискаме клаксон 4-5 сек, когато друг шофьор си говори и то мн дълго време по мобилния, мн ме дразнят
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: