Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Алтернативен морски транспорт ще свързва кварталите на Бургас?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:27 / 11.10.2013Коментари (10)7204
©
Бургаският кмет Димитър Николов предлага да се разшири рамката на новата Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 година. В настоящия работен вариант има предвидени средства за всякакъв вид транспорт, освен за водния - морски и речен.

Според Димитър Николов магистралите и железните пътища са важни, но морският транспорт на къси разстояния, както и корабоплаването по вътрешни водни пътища също могат да допринесат за мобилността и за подобряване устойчивостта на транспортната система у нас.

Подобно предложение кметът на Бургас отправя и по отношение обхвата на друга нова оперативна програма - "Региони в растеж" 2014 - 2020. Той смята, че в нейните мерки за развитие на градския транспорт трябва да се заложат повече средства и възможности да се инвестира в иновативни, екологични решения, включително използването на морския като градски транспорт.

"Така не само нашият, но и други градове ще могат да изграждат морски или речни спирки, да закупуват транспортни средства. Ние вече сме подготвили проектна идея за подобряване на транспортната свързаност между жилищните квартали на Бургас чрез развитие на алтернативен морски транспорт. Смятам за напълно реално и възможно изграждането на морска спирка в Крайморие. Тогава съгражданите ми от този квартал ще могат да идват до центъра не с автобуса, а с плавателен съд. Скоро започва изграждането на рибарско пристанище в Сарафово, а ремонтът на остров "Света Анастасия" и Моста приключва. Ние реално вече имаме няколко готови вътрешни маршрута: център - острова, център - Сарафово. Защо да не добавим към тях център - Крайморие, Крайморие - Сарафово, а в перспектива и други?", казва кметът Николов.

Работният вариант на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. определя две специфични цели: Интегрирано развитие на транспортната мрежа в страната, като част от Трансевропейската транспортна мрежа; Повишаване на ефективността при използването на транспорта и транспортната инфраструктура.

За реализацията им са дефинирани следните приоритетни оси:

* Развитие на пътната и железопътната инфраструктура по "основната" Трансевропейска транспортна мрежа;
* Развитие на пътната и железопътната инфраструктура по "разширената" Трансевропейска транспортна мрежа;
* Подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитие на устойчив градски транспорт (метрото в София);
* Иновации в управлението и услугите - внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта;
* Техническа помощ.

"Изключването на мерки за развитие на водния транспорт е голям пропуск, но още има време това да се промени. Предлагам в оперативната програма да се включи нова приоритетна ос - Развитие на морска и речна транспортна инфраструктура. Другото важно нещо е в това направление като допустим бенефициент за следващия програмен период да бъдат предвидени и общините", смята Димитър Николов.

България е поела ангажимент да предприеме стъпки за развитие на важни политики и инициативи, например Стратегията "Европа 2020", Общата транспортна политика на ЕС, Европейска програма за растеж и заетост в морския сектор и сектора на мореплаването, инициативата "Син растеж" и др. Затова помощта от фондовете следва да се концентрира в дейности, които имат най-голяма добавена стойност за стратегията "Европа 2020". Националната Стратегия за развитие на транспортната система на Република България до 2020 г. също поставя акцент върху развитието на устойчив транспортен сектор, който гарантира опазване на околната среда.

"Проектите, свързани с изграждане на качествена транспортна инфраструктура, включително пристанища, играят важна роля за социално-икономическото развитие на градовете и регионите. Местните и регионални власти са институциите с най-голям интерес за ускорена подготовка и реализация на такъв тип проекти с висока добавена стойност. Бургас има опит в печеленето и изпълнението на сериозни проекти. Новите ни идеи са разумни и вярвам, че ще бъдат подкрепени", заяви кметът Николов, който ще защити предложенията си в поредица от срещи с управляващите органи на оперативните програми и ресорните български министри.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Vladimir Stamatov Diulgerov
премахни филтъра

+3
 
 
Браво това е пътя ,кмета избухна дано да стане :)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: