Ананиева: Бургас ще стане по-хубав след реконструкцията на "Богориди"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (17)
13:17 / 12.07.2016
6618
Търговците не бива да се сърдят от това, че общината ще има изисквания, но е важно те да се изработят съвместно- администрация, Общински съвет, гражданско общество. Няколкократно, когато е имало проблеми, сме изпращали писма до собствениците, за да могат да приведат визията на сградите в съответствие с изискванията, които имаме за средата. Това каза пред журналисти зам.-кметът по образование, култура и туризъм на Община Бургас Йорданка Ананиева след проведената среща с представители на Инициативния комитет за реконструкцията на главната улица "Алеко Богориди", цитирана от "Фокус".

Ананиева обясни, че първоначално проектното предложение за ремонта на улицата не е одобрен от Общината и кметът е разпоредил да се изготви втори вариант, който да запази повече елементи от старата градска част на улицата. "Идеята е тя да изглежда едновременно съвременно и с елементи на градската среда, които са старинни. Не бива обаче да се забравя, че улицата е групов паметник на културата- една голяма част от къщите са частни. Те са паметници на културата и всяка една интервенция трябва да се съгласува с Министерството на културата. Няколкократно, когато е имало проблеми, сме изпращали писма до собствениците, за да могат да приведат визията на сградите в съответствие с изискванията, които имаме за средата. Мисля, че градът става все по-хубав и ще става все по-хубав, защото предстои реконструкция на улицата", каза още Ананиева.

Тя допълни, че се радва от факта, че има гражданска активност по този въпрос. "Винаги е имало обществено обсъждания на различни проекти, които изпълняваме. Дори не веднъж, а по няколко пъти са били подлагани на обществени обсъждания, за да се запознаят хората и да изразят гледните си точки преди проектът да бъде реализиран. Важно е знаковите проекти да получават широк обществен отзвук ,за да се съберат повече мнения, с които да се съобразим и да се реализират като проектни намерения. Много е лесно да се критикува после обаче е важно, когато има обществено обсъждане, хората да са активни", каза още зам.-кметът.

Ананиева обясни, че според изискванията на сега действащото законодателство промяната на местата, които са паметници на културата, би трябвало да се съгласуват с Националния институт за паметници на културата, което не винаги се случва. "Сега има внесена промяна в НС точно в тази част на Закона за недвижимото културно наследство и за това да се съгласуват всички неща, които са от местно значение на място т.е. да бъдат формирани звена, които да преценяват и да дават становища по отношение на всички желани промени. Ако има структура, която преценява визията в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство, тогава контролът ще бъде по-добър по отношение на реализирането на тези инициативи на частния бизнес. На първо четене мина предложението. Предстои то да се разгледа на второ четене", каза още Ананиева. По думите й, общо четири ще бъдат центровете в страната, като единият ще е в Бургас и ще обслужва цялата Югоизточна България.

Виж коментарите (17)

Още по темата (12):
04.05.2018 Ето я перлата в короната на обновения бул. "Богориди“ – върнаха емблематичния грамофон
20.03.2018 Вижте как върви ремонтът на "Богориди"! Днес работиха въпреки лошото
време!
21.03.2017 Поставят интелигентни стълбове за осветление в Бургас
02.03.2017 Започва ремонтът на "Богориди", вижте колко ще струва реконструкцията!
12.07.2016 "Богориди" – паметник на културата или битпазар? ИК представи визията си пред Живко Табаков
15.06.2016 Вижте как ще изглежда "Богориди" след ремонта!
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).