Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ананиева: Бургас ще стане по-хубав след реконструкцията на "Богориди"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:17 / 12.07.2016Коментари (17)6546
©
Търговците не бива да се сърдят от това, че общината ще има изисквания, но е важно те да се изработят съвместно- администрация, Общински съвет, гражданско общество. Няколкократно, когато е имало проблеми, сме изпращали писма до собствениците, за да могат да приведат визията на сградите в съответствие с изискванията, които имаме за средата. Това каза пред журналисти зам.-кметът по образование, култура и туризъм на Община Бургас Йорданка Ананиева след проведената среща с представители на Инициативния комитет за реконструкцията на главната улица "Алеко Богориди", цитирана от "Фокус".

Ананиева обясни, че първоначално проектното предложение за ремонта на улицата не е одобрен от Общината и кметът е разпоредил да се изготви втори вариант, който да запази повече елементи от старата градска част на улицата. "Идеята е тя да изглежда едновременно съвременно и с елементи на градската среда, които са старинни. Не бива обаче да се забравя, че улицата е групов паметник на културата- една голяма част от къщите са частни. Те са паметници на културата и всяка една интервенция трябва да се съгласува с Министерството на културата. Няколкократно, когато е имало проблеми, сме изпращали писма до собствениците, за да могат да приведат визията на сградите в съответствие с изискванията, които имаме за средата. Мисля, че градът става все по-хубав и ще става все по-хубав, защото предстои реконструкция на улицата", каза още Ананиева.

Тя допълни, че се радва от факта, че има гражданска активност по този въпрос. "Винаги е имало обществено обсъждания на различни проекти, които изпълняваме. Дори не веднъж, а по няколко пъти са били подлагани на обществени обсъждания, за да се запознаят хората и да изразят гледните си точки преди проектът да бъде реализиран. Важно е знаковите проекти да получават широк обществен отзвук ,за да се съберат повече мнения, с които да се съобразим и да се реализират като проектни намерения. Много е лесно да се критикува после обаче е важно, когато има обществено обсъждане, хората да са активни", каза още зам.-кметът.

Ананиева обясни, че според изискванията на сега действащото законодателство промяната на местата, които са паметници на културата, би трябвало да се съгласуват с Националния институт за паметници на културата, което не винаги се случва. "Сега има внесена промяна в НС точно в тази част на Закона за недвижимото културно наследство и за това да се съгласуват всички неща, които са от местно значение на място т.е. да бъдат формирани звена, които да преценяват и да дават становища по отношение на всички желани промени. Ако има структура, която преценява визията в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство, тогава контролът ще бъде по-добър по отношение на реализирането на тези инициативи на частния бизнес. На първо четене мина предложението. Предстои то да се разгледа на второ четене", каза още Ананиева. По думите й, общо четири ще бъдат центровете в страната, като единият ще е в Бургас и ще обслужва цялата Югоизточна България.



Още по темата: общо новини по темата: 12
04.05.2018 »
20.03.2018 »
21.03.2017 »
02.03.2017 »
12.07.2016 »
15.06.2016 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Yanka Petkova
премахни филтъра

0
 
 
В Бургас се работи за безпари!Работодателите се подиграват с работника,а в повечето случаи и не им плащат реялната заплата!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: