Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Апелативен съд – Бургас: 91% от делата при нас през 2022 са приключили в тримесечен срок
Автор: Екип Burgas24.bg 14:19 / 07.04.2023Коментари (0)978
©
На общо събрание на съдиите от Апелативен съд – Бургас беше обсъден доклада за дейността на въззивната инстанция, окръжните и районни съдилища от съдебния район за 2022 година.

На събранието присъстваха: г-жа Галина Захарова, председател на Върховния касационен съд, г-н Евгений Стайков, зам.- председател на Върховен касационен съд и ръководител на Търговската колегия, председателите на окръжните съдилища в гр. Бургас и гр. Сливен – г-жа Росица Темелкова и г-н Мартин Данчев, съдии от Апелативен съд – Бургас и окръжните съдилища в региона.

Съдия Пламен Синков – Административен ръководител – Председател на Апелативен съд – Бургас представи основните данни от работата на съдилищата от региона през 2022 г. като акцентира върху резултатите от правораздавателната дейност на органите на съдебната власт в Бургаския апелативен район, сравнителния анализ с предходните две години, натовареността на магистратите и проблемите с кадровата обезпеченост.

През 2022 г. в Бургаския апелативен съд са постъпили общо за разглеждане 1028 дела. В тримесечен срок са свършени 91% от делата.

Налице е увеличение на постъплението на наказателните дела – общо 280 бр. - с 7,5% спрямо 2021 година. В тримесечен срок са свършени 86% от наказателните дела, който резултат бележи увеличение спрямо 2021 г., когато в тримесечен срок са свършени 82% от наказателните дела. Върховният касационен съд е оставил в сила 82 % от решените през 2022 г. наказателни дела.

 Съобразно структура на престъпността, през 2022 г. най-висок относителен дял заемат решените въззивни наказателни общ характер дела за престъпления по транспорта. Традиционно на второ място са тези за престъпления против личността и основно убийства по чл. 115 и чл. 116 от НК. Относително стабилен дял заемат престъпленията против финансовата и данъчната система.

Постъпилите граждански дела пред 2022 г. са 263 бр. Средната продължителност на разглеждане на въззивните граждански дела е три месеца, а на частните граждански - един месец, който резултат е отличен показател за провеждане на съдебния процес в разумен срок, в контекста на практиката на ЕСПЧ по чл. 6 от ЕКПЧ. Оставени в сила и недопуснати до касационно обжалване са 88.8 % от решените през 2022 г. граждански дела.

През годината се отчита намаление на постъплението по въззивните търговски дела и леко увеличение на частните търговски дела спрямо предходната година - въззивни търговски дела – 118 бр., частни търговски дела втора инстанция - 157 броя. 80% от всички дела в търговско отделение са приключили в тримесечен срок. ВКС е оставил в сила и не е допуснал до касационно обжалване са 77,36 % от търговските  дела.

Приключилите с решение по същество търговски дела имат разнообразен предмет на иска. Като най-голяма група през отчетната година са делата за уреждане на последиците от неизпълнение на сключени между страните търговски договори и с предмет облигационни спорове, включително за присъждане на неустойки, обезщетения за неизпълнение и лошо изпълнение, неоснователно обогатяване, и представляват най-голямата група от всички дела. Делата за несъстоятелност и съпътстващите ги искове по чл. 694, чл. 647 и чл. 646 ТЗ остават сред най-сложните.

През 2022 г. съдиите в гражданско и търговско отделение  са изготвили и изпратили общо 8 становища по образуваните тълкувателни дела на ВКС за приемане на тълкувателни решения по въпроси, по които е констатирана противоречива или неправилна съдебна практика.

"Данните от работата на Апелативен съд – Бургас през 2022 година сочат на постигнати отлични резултати по отношение разумния срок за приключване на делата и инстанционния контрол“, посочи административният ръководител.

Налице е увеличение в постъплението на дела при трите окръжни съдилища. Наблюдава се устойчива тенденция за постигане бързина в съдопроизводството за Окръжен съд – Бургас, Окръжен съд – Сливен и Окръжен съд – Ямбол. Действителната натовареност през отчетната 2022 г. е най-висока за Окръжен съд – Бургас.

През 2022 г. в апелативния район са свършени общо 322  наказателни дела. Осъдени са общо 298 лица. През периода съдилищата от района са наложили две наказания "доживотен затвор“. С наказания "лишаване от свобода“ в размер от 10 до 30 години са осъдени 11 лица, а 16 други са получили присъди от три до десет години затвор. Най-много са наложените наказания до три години "лишаване от свобода“ - 261 броя, като 167 от тях са условни.

Постъплението на делата в районните съдилища в Бургаския апелативен район е сравнително запазено спрямо предходните години.  Отчита се позитивен резултат и по отношение на инстанционния контрол при тях - повече от две трети от съдебните актове  на районните съдилища са били потвърдени. Запазена е висока срочност и добро качество на работата въпреки кадровата криза в повечето органи на съдебната власт  в апелативния район. По-ниска остава натовареността на районните съдии от Ямболския и Сливенския окръжни райони спрямо тези от Бургаския окръжен район.

Пълният доклад за дейността на съдилищата от района на Апелативен съд – Бургас през 2022 година е  публикуван на интернет-страницата на съда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: