Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Апелативен съд – Бургас отсече: 14 години затвор за убийството в Крушаре
Автор: Екип Burgas24.bg 12:37 / 13.12.2023Коментари (0)750
© Burgas24.bg
Въззивен състав на Бургаският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Сливен и увеличи от 7 на 14 години наказанието наказанието "лишаване от свобода“ наложено на Хюсеин Хюсменов от Сливен.

Той е признат за виновен в това, че на 21.11.2021 г. в  село  Крушаре, община Сливен, при управление на МПС - лек автомобил "Мерцедес ЦЛС 500", нарушил правилата за движение по пътищата  и умишлено причинил смъртта на Петър и средна телесна повреда на Десислав.

 Подсъдимият, управлявайки превозното средство със скорост от 85 км/ч. (при 50км/ч. разрешена скорост за населеното място) не спазил безопасното разстояние от намиращия се пред него автомобил "Опел Астра“, в който били Петър и Десислав и така умишлено предизвикал удар между двете коли. Това станало след като изравнявайки своите предни габарити със задните габарити на управлявания от Десислав лек автомобил, подсъдимият е завил волана косо надясно, като е предизвикал удар в левия ъгъл на задната броня на лекия автомобил "Опел Астра“, което от своя страна е довело до промяна в посоката на движение на колата, в която били баща и син, и последващото и удряне в крайпътно дърво.

Първоинстанционната присъда на Сливенския окръжен съд е  протестирана от прокуратурата и обжалвана от защитниците на подсъдимия и от повереника на частния ищец.

След цялостна проверка на атакувания съдебен акт както по оплакванията на страните, така и служебно изцяло, апелативните съдии са констатирали основания за изменение на проверявана присъда в частта относно наложеното на подсъдимия наказание “лишаване от свобода“.

В мотивите си въззивният съд посочва, че  подсъдимият умишлено е нарушил правилата за движение, като е  целял да принуди водача на лекия автомобил "Опел Астра“ да преустанови движението си, след което да се саморазправи непосредствено с пътуващите в него. Наред с това е допускал причиняването на настъпилите съставомерни последици и се е съгласил с този резултат. Хюсеин Хюсменов е бил напълно наясно с общественоопасния характер на извършеното, като в съзнанието му е била налице представата, че при конкретните условия на пътния участък, управлявайки с тази превишена скорост без да съблюдава дистанция с движещия се пред него лек автомобил "Опел Астра“, "прилепвайки“ към него и предизвиквайки удар отстрани в задната част на същия автомобил, създава обективна възможност за ПТП, при което могат да бъдат причинени смърт и телесни повреди на пътуващите в автомобила пред него лица. Към този възможен последващ резултат се е отнесъл с пренебрежение и той не го е накарал да измени начина на управлението,

Съдът допълва, че подсъдимият съзнателно е нарушил гарантиращите безопасността на движението правила, създавайки такава пътна ситуация, при която настъпването на конкретното ПТП е било неизбежно. В три от четирите нарушения, за които  подсъдимият е санкциониран по административен ред през 2021г. са за несъобразяване със светлинните сигнали, с пътните знаци, с пътната маркировка, със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, които са пряко свързани с безопасността на движението и също обосновават извод, че той е тенденциозно неглижира правилата за поведение на пътя. Тези факти не могат да бъдат игнорирани и да не бъде отчетено, че разкриват една негативна страна от личността на подсъдимия като водач и третирани като отегчаващо отговорността обстоятелство, се казва в решението на Апелативен съд – Бургас.

В останалата част присъдата на Окръжен съд – Сливен  е потвърдена.

Подсъдимият е лишен от право да управлява автомобил завинаги.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на Република България в петнадесетдневен срок от получаване писменото съобщение от страните, че е изготвено.



Още по темата: общо новини по темата: 5
12.09.2022 »
01.12.2021 »
01.12.2021 »
01.12.2021 »
26.11.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: