Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Апелативният съд обяви за решаване делото на бившия директор на бургаския затвор
Автор: Екип Burgas24.bg 14:40 / 04.05.2015Коментари (0)1117
©
Апелативен съд-Бургас изслуша днес пледоариите на страните по наказателното дело срещу бившия директор на бургаския затвор Диян Костов, съобщиха от пресцентъра на съда.

Пресцентърът припомня, че Костов бе признат за невиновен по повдигнатото му обвинение за това, че на 23.03.2007 г. в гр. Бургас в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - Началник на затвора гр. Бургас, е превишил властта и правата си, като с издадена от него на 23.03.2007 г. заповед, преместил в затворническо общежитие от преходен тип - "Житарово", лишен от свобода, изтърпяващ наказание при строг режим, в нарушение на разпоредбите на Закона за изтърпяване на наказанията, с цел да набави за другиго - преместения - облага, изразяваща се в това, че е преместен в затворническо общежитие от преходен тип за изтърпяване наказанието при по-лек режим от наложения му, без да има за това решение на оправомощена комисия, като от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици: уронване престижа на институциите - българския съд, Министерство на правосъдието, ръководството и администрацията на местата за лишаване от свобода. Въззивното дело в Апелативен съд Бургас е образувано по протест на Окръжна прокуратура - Бургас.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас заяви, че не поддържа протеста на Окръжна прокуратура Бургас и споделя мотивите на Окръжен съд Бургас към постановената на 05.11.2014 г. оправдателна присъда. Прокурорът намира, че обвинението не е доказано. Той обърна внимание, че преместването на затворника е станало със заповед на Главния директор на дирекция "Изтърпяване на наказанията", след като е бил потърсен лишен от свобода с необходимата квалификация за поддръжка на земеделския инвентар на затворническото общежитие. Като директор на Затвора Бургас Костов оставил няколко месецазатворника в основния корпус, за да оцени риска, който той носи. След това бил прехвърлен в затворническото общежитие, където обаче бил лишен от правата на изтърпяващите там присъди при общ режим. Държаният обвинител посочи, не е доказано и наличие на специалната цел, която предвижда подобно обвинение.

Двамата защитници на Костов също пледираха да бъде потвърдена оправдателната присъда. Те отбелязаха, че подзащитният им е запознал през 2006 г. членовете на Управителния съвет на фонд "Затворническо дело" с необходимостта от ковач за затворническо общежитие "Житарово". Практиката по това време била да се преместват годишно 50 - 60 лишени от свобода, за да полагат труд според професионалната им квалификация. С преместването не били настъпили вредни последици, нито се установявало да е направено със специален умисъл.

В обясненията си пред Апелативен съд Бургас подсъдимият каза, че никога не е имал намерение да облагодетелства когото и да било. Неговата цел била държавното предприятие да работи с печалба, за което той бил персонално отличен с награда.

"През цялата ми 25-годишна кариера водещ мотив за мен е бил изпълнението на закона и създаване на модел за пенитенциарна система за лишените от свобода.", заяви Костов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: