Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Апелативният съд остави под домашен арест убиеца на малкия Страхил
Автор: Екип Burgas24.bg 16:39 / 13.05.2015Коментари (0)974
© Bulfoto
Апелативен съд- Бургас не уважи жалбата на Даниел Катрапелов срещу наложената му от Окръжен съд- Бургас мярка за неотклонение домашен арест. Това съобщават от пресцентъра на съда.

Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че на 02.05.2015 г. на булевард в гр. Бургас, до изхода на бензиностанция, в посока центъра на града, при управление на личния си автомобил "БМВ 320", нарушавайки правилата за движение по Закона за движение по пътищата, допуснал пътнотранспортно произшествие, като с деянието по непредпазливост причинил смъртта на 8-годишния Страхил от гр. Бургас.

Въззивното дело е образувано по жалба на Катрапелов и неговия защитник срещу определението на Окръжен съд Бургас от 08.05.2015 г., с което е поставен под домашен арест. С нея се иска на обвиняемия да се вземе по-лека мярка за процесуална принуда или изобщо да не бъде налагана. Според пълномощника му такава не е необходима, тъй като подзащитният му не е употребил алкохол, нито друго забранено вещество, той е 20-годишен студент, има добри характеристични данни и няма данни да е извършвал престъпления. Защитникът твърди, че освен бягството на Катрапелов от местопрестъплението, няма друго квалифициращо деянието обстоятелство.

Адвокатът оспорва наличието на обосновано предположение той да е извършил престъпление, тъй като не било установено, дали е видял пострадалото момче, а то е пресякло улицата на забранено за това място при наличие на двойна мантинела. Защитникът заяви, че няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго деяние, тъй като има адресни регистрации в Бургас и в София, където учи. Представената от висшето учебно заведение служебна бележка показвала, че му предстоят последни изпити и дипломиране.

Пълномощникът обясни, че Катрапелов трябва да лекува преживения стрес и потвърди това с медицински документ. Представителят на Апелативна прокуратура Бургас оспори жалбата като неоснователна. Прокурорът посочи, че разследващите са извършили множество процесуални действия, които са мотивирали първата инстанция да приеме, че обвиняемият е извършил тежко престъпление като при управление на автомобил е причинил смъртта на 8-годишно момче. Държавният обвинител пледира да не се цени твърдяната от защитата липса на обосновано предположение за авторство на деянието, за което е привлечен да отговаря Катрапелов. За наличието на реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, показвало поведението му след деянието, когато е избягал от местопроизшествието.

Прокурорът поиска съдът да приеме изводите на Окръжен съд Бургас, че младежът е възприел тежкото състояние на пострадалия и факта, че е дете, и въпреки това е избягал. Прокурорът поиска още съдът да не надценява социалната ангажираност на младежа, тъй като тя не му е оказала възпиращ ефект след извършване на деянието. Апелативен съд -Бургас след като се запозна с жалбата и с мотивите на атакувания съдебен акт, и като изслуша страните, намери искането за неоснователно. Съдът потвърди определението на Окръжен съд Бургас, с което на Катрапелов е взета мярка за неотклонение домашен арест. В мотивите си съдът посочи, че споделя извода на първата инстанция за наличие на обосновано предположение, че младежът е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря.

Въззивният съд посочва, че при вземане на първоначална мярка за неотклонение не се изисква наличие на достатъчно категорични и непротиворечиви доказателства за вина, а само на индикация за това. На второ място Апелативен съд Бургас приема, че съществува опасност от укриване на обвиняемия и тя се извежда от конкретните му действия непосредствено след пътнотранспортното произшествие - той спира автомобила си, слиза от него и отива до пострадалото дете, вижда го как е ранено изключително тежко, и веднага след това се връща в колата и отпътува. Тези действия според въззивния съд разкриват намерението на Катрапелов да се отклони от наказателно преследване.

Апелативен съд- Бургас обаче не се съгласи с извода на първата инстанция за наличие на реална опасност Катрапелов да извърши друго престъпление, и то срещу правосъдието като манипулира доказателства. Същевременно съдебният състав отчете, че за вмененото му деяние са предвидени изключително тежки наказания - лишаване от свобода от 3 до 10 години и лишаване от право да управлява моторно превозно средство. Вероятността те да бъдат понесени, може да мотивира обвиняемия към поведение, което да затрудни и забави разследването, смятат въззивните съдии.

Апелативен съд- Бургас коментира и социалната ангажираност на Катрапелов като студент, на която акцентира защитникът му. Според въззивния състав тя не може да послужи като основание за по-лека мярка за неотклонение от домашен арест, тъй като с тази се ограничава придвижването на лицето по своя воля извън жилището му без разрешение на прокурор. Препятстването да посещава университетски занятия и да се дипломира, не са основание за вземане на по-лека мярка за неотклонение, защото той може да прави това с разрешение на наблюдаващия досъдебното производство прокурор.

Определението на Апелативен съд - Бургас не подлежи на обжалване и протест.




Още по темата: общо новини по темата: 6
05.05.2015 »
05.05.2015 »
05.05.2015 »
05.05.2015 »
03.05.2015 »
02.05.2015 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: