Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Аплодисменти за лекарите от УМБАЛ Бургас!
Автор: Иван Сотиров 12:25 / 15.03.2023Коментари (0)9536
Съдбата на пациенти, за които няма кой да дари кръв, трогна млади лекари в УМБАЛ Бургас. Днес те стартираха акция, предназначена за болни без близки, нуждаещи се от редовно кръвопреливане или планова операция. Към тях се присъедини и Асоциацията на студентите медици. 10 лекари се включиха в първия ден на акцията и призоваха свои колеги от други болници да направят същото.  Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас е единственото в областта и осигурява кръв и кръвно продукти за 12 болници.

Д-р Димитър Буковинов е специализант в Отделението и работи с кръводарители всеки ден. Винаги, когато колегите му изпитват недостиг на кръв, ляга на кушетката. Откакто работи в болницата, е дарявал няколко пъти. "От кръв винаги има нужда, има нужда от всички и различни кръвни групи. Дарители са необходими постоянно, кръводаряването е полезно за организма, а усещането, че правиш добро на непознат човек е несравнимо.  Нека повече млади хора да бъдат редовни дарители", призова той.

В акцията се включи и д-р Димитър Рибов, специалист по клинична хематология. В неговото отделение най-често постъпват пациенти, нуждаещи се от постоянно кръвопреливане. В това се състои тяхното лечение. И днес има такава жена – 72-годишната Иванка Цолова от село Полски извор, която постъпва в отделението с хемоглобин 40, при норма минимум 120. Жената се лекува с кръвопреливане поне два пъти в месеца. Няма близки – децата й са в чужбина. За нея се грижат съседите. "Те са истински ангели за мен. Пазаруват ми, печка палят, водят ме до болницата. Искам специално да им благодаря. А това, че днес лекарите дават кръв за нас, това за мен е подарък. Благодарение на дарителите живея! Призовавам всички, които са здрави и нямат проблеми – нека да даряват, за такива хора като нас", каза днес тя.

"Кръвопреливането е в основата на тяхното лечение. Кръвта няма заместител", посочи д-р Рибов.

На ден в Бургас се нуждаят от кръвопреливане минимум 40 души. Те се лекуват във всички болници в региона. Докато за спешни пациенти се организират акции от техни близки, за плановите не е така. А плановите операции не спират, подчерта д-р Светослав Тодоров, неврохирург и заместник-директор на болницата. Той също дари кръв днес.

В първия ден на акцията се включиха също: д-р Йоан Иванов, специализант по хирургия, д-р Лъчезар Иванов от Спешно отделение, д-р Стефани Шкетиева от Отделение по съдебна медицина, д-р Емануела Илиева от Отделение по гастроентерология, д-р Мариана Русева от Отделение по физиотерапия, д-р Светлозара Георгиева от Първо отделение по педиатрия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: