Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Асансьорът- факла в "Зорница" притесни семейства, чудят се как ще оправят щетите
Автор: Екип Burgas24.bg 10:21 / 24.04.2012Коментари (0)1137
© в. 24 часа
Асансьорът, който по чудо не подпали десетки семейства в бургаския комплекс Зорница призори на 22 април, е пламнал от тавана.

Пламъците лумнали, докато асансьорната кабина е била на 8-ия етаж в първи вход на бл. 47.

Първи усетил, че нещо става на площадката, 24-годишният Григор Кушев, чийто апартамент е в непосредствена близост до асансьора.

Когато момчето отворило вратата на жилището си, нахлул гъст черен дим Григор видял огромни пламъци да излизат изпод вратата на асансьорната кабина. Успял да се върне обратно и излязъл на терасата с телефона. Обадил се първо на приятели за помощ, след което звъннал на тел.166. Пожарникарите дошли на адреса, извели младия мъж навън и извикали линейка, тъй като бил обгазен от задушливия черен дим.

Оказва се, че точно обгазеното момче е последният обитател във входа, ползвал асансьора, преди той да лумне като факла.

Григор имал гости, които си тръгнали едва към 4,30 ч. сутринта.

Домакинът ги изпратил до долу и се върнал с асансьора на осмия етаж. Двайсетина минути по-късно - към 4,50 , докато седял на компютъра, чул силен пукот на етажната площадка.

Разследващи разкриха, че когато приятелите на Григор пристигнали в дома му, единият от тях споделил, че с асансьора нещо не е наред - движел се много бавно между етажите.

"Това ни дава основание да допуснем, че може би не става дума за умишлен палеж, а за повреда. Асансьорът е много стар, близо 30-годишен", коментираха криминалисти. Те обаче уточниха, че работят по няколко версии, включително и атентат.

Проверявали се връзките и контактите на живеещите на етажа. Засега нямало данни 24-годишният младеж да се е занимавал с дрога, както подхвърлиха негови съседи ден след инцидента. Той бил безработен. През лятото търсел прехрана в Слънчев бряг. Живеел там с родителите си, които във въпросната нощ не били там.

Назначена е техническа експертиза, чака се становището на вещите лица, които да внесат яснота за механизма на запалването. Засега било сигурно само едно - че пламъците са тръгнали от тавана на асансьора. По време на двата огледа на мястото ясно се виждало, че таванът на кабината е станал на пепел, а подът бил малко по-запазен.

Седем огнеборци успели да потушат пожара за трийсетина минути. На уплашените семейства от входа обаче времето се сторило много по-дълго.

"Не можете да си представите колко вода изсипаха пожарникарите. Добре че дойдоха бързо, иначе можехме всички да пламнем. Не ми се мисли как ще оправяме сега щетите. Преди 1-2 години правихме ремонт във входа, едва събрахме пари", сподели домоуправителката Василка Стоянова.

Други обитатели споделиха, че се е обмисляла подмяна на стария асансьор с нов, но цената била около 30 000 лв.

Три са апартаментите на осмия етаж на входа, които се оказаха заклещени в огнения капан и където щетите от пожара са най-големи.

Там живее и собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов. Бившият партньор на лидера на "Атака" Волен Сидеров и кандидат-кмет на Бургас на миналите избори, се нанесъл в жилището преди 2 г. В същия блок се намира и телевизията му.

В нощта на пожара обаче семейството на Симеонов не било в Бургас. Когато огнеборците извели навън обгазения Григор, се опасявали да няма пострадали в другите два апартамента, макар че те са по-отдалечени от асансьора. В този на Симеонов никой не отворил. При позвъняване на мобилния му телефон станало ясно, че в жилището няма хора. Възрастна жена, която живеела на същия етаж пък дори не усетила какво става. Тя не е пострадала.

Блок 47 е сред най-големите в жк Зорница. В него се намира едно от кметствата на общината, детска млечна кухня, има и няколко магазина.

И вчера входът с изгорелия асансьор бе без ток, острата задушлива миризма се усещаше още от партера. Стените на последните три етажа са почернели, а на 8-ия всичко е посипано с пепел.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: