Атанаска Николова: Резултатите по усвояване на европейски средства са отлични

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:10 / 07.09.2015
1124
Резултатите по усвояване на европейски средства са отлични, а не задоволителни, каза зам.-кметът по Европейски политики, околна среда Атанаска Николова, на днешното открито заседание на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в Бургас.

"Европейските средства са от изключително значение за всички общини. Нашите граждани изискват, и то с право, да им подобряваме качеството на живот, да им осигуряваме качествена инфраструктура и модерна. Защото това са европейски граждани, които искат да живеят в същата европейска среда, в която останалите европейци живеят. За съжаление с местните си средства ние не можем да осигурим това качество на живот, което нашите съграждани с право искат и трябва да получат. Затова и е много важно как ги приоритезираме и насочваме, защото те са единственият жив ресурс, който ние можем да използваме. Правилен е изборът на Бургас", смята зам.-кметът Николова. Тя даде за пример, че в рамките на последния програмен период градът е значително променен. Николова отчете като важен знак, това, че парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове обсъжда въпросът за финансовите корекции.

"Твърдя, че основната част от санкциите, които бяха наложени на община Бургас като изпълнител на проектите и не се дължат на грешки, нито на злоупотреби. Те са свързани с недобра синхронизация на нашето законодателство", смята зам.-кметът.

Тя уточни, че средствата, които са удържани под формата на финансови корекции се преразпределят за нови проекти и те не са изгубени за държавата. Николова обяснява, че държавата е поела частично или изцяло стойността на финансовата корекция, заради проблем в националното законодателство, което е довело до тези санкции. Този факт, според зам.-кмета говори, че община Бургас си е свършила работата и няма грешка, а има проблем със законодателството, което държавата е признала и поела финансовата корекция.

Николова призова към превръщането на градовете в партньор на Европейската комисия във формирането на политиките и програмите. Тя информира, че са много задачите, които стоят пред община Бургас, затова и са много проектите, които са подготвени за новия програмен период. Според нея те не са свързани само с подобряване на градската среда и екологичната инфраструктура, но и със социално-културно и образователна инфраструктура и подобряване на условията за правене на бизнес.

Николова даде препоръка за намаляване на административната тежест, не само като подаване на проектни предложения, но и отчитането им. За да може усилията да се съсредоточат не толкова към администрирането, колкото към реалното изпълнение и постигане на целите на проектите.

"Този проект не цели създаване на купища папки с доклади и администратори, които да отговарят затова, а цели да се създаде проект, който да подобри живота на хората.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ето какво можете да видите в бургаската Нощ на музеите
Добри новини за туризма в Бургаско
Закопчаха двама крадци, вършели в село Свобода
Полицията конфискува 3 коли само за ден в Бургаско
На колко години се женят бургазлии?
Бургас ще домакинства образователен форум, една от темите е изкус...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).