Атанаска Николова: Спечелването на проектите е по-лесната част от целия цикъл

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:40 / 09.03.2011
1293
Спечелването на проектите е по-лесната част от целия цикъл, коментира Атанаска Николова, зам.-кмет по евроинтеграция и екология в община Бургас трудностите пред местната администрация във връзка с реализацията на европейските проекти. "Основните проблеми, трудностите и предизвикателствата са в процеса на изпълнение на проектите. Първо, защото всички тези проекти са изключително значими и сериозни и от друга стана те са с изключително важно обществено значение и затова нашата амбиция е винаги те да бъдат изпълнени максимално качествено и да постигнем всички поствени цели, които си поставяме при разработването на проектните предложения. Основните ни трудности са свързани с правилата, които имат управляващите органи към бенефициентите, които в много случаи са изключително бюрократични и до известна степен тромави", коментира зам. - кметът.

По нейните думи положително развитие има и в тази посока. "Трябва да кажа, че през последната година се промени начинът, по който работим с управляващите органи. Като казвам "ние" имам предвид общините ,местните власти, защото ние сме основните бенефициенти на Оперативните програми. Вече са изградени истински партньорски отношения с управляващите органи, които подпомагат ускореното усвояване на европейските средства", категорична е Николова. Тя посочи, че усилията на общината са насочени към предотвратяване на санкции по проектите. "Разбира се, никой не е застрахован от грешки, но вътрешните правила и процедурите за вътрешен контрол, който община Бургас е разработила и внедрила, ни дават основание да вярваме, че няма да бъдат допуснати сериозни грешки при изпълнение на проекта, които да доведат до такива санкции", обясни тя.
Николова заяви, че един от основните компоненти на проекта за интегриран градски транспорт в Бургас -доставката на нови автобуси. Подготвена е тръжната документация и тя е в процес на съгласуване с Агенцията за обществени поръчки и управляващия орган на ОП "Регионално развитие" ,както са и правилата за изпълнение на този мащабен проект. "Надявам се до края на месеца тази процедура да може да бъде обявена и да стартираме изборът на доставчик на автобусите, защото това е изключително важно и много желано от всички бургазлии", посочи тя.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас...
Облачно време по морето днес
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).