Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Атанасовско езеро се включва във Фестивалния уикенд в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:55 / 10.08.2021Коментари (0)902
©
Атанасовско езеро се включва във Фестивалния уикенд в Бургас със специално събитие в съботния ден 14 август от 17.00 до 22 часа. Панаирът на солта популяризира натуралните продукти от солената лагуна и езерото като източник на българска трапезна сол и други суровини с добавена стойност. За гостите на Панаира ще се представят различните видове черноморска сол и пътят ѝ до нашата трапеза. Посетителите ще могат да си закупят от току-що събраното "бяло злато“, козметика с луга и черноморска лиманна кал, занаятчийски шоколад с цвете на солта и сувенири, свързани с любимото езеро. Екипът на БФБ ще демонстрира как се правят летни туршии само със сол и зеленчуци. За малките гости ще има научни занимания, свързани със солеността на водата в различните басейни на лагуната, наблюдения на солните кристали и на солничното раче, както и арт работилница за рисуване със сол.

Поради големия интерес към Влакчето на солта и тази година домакините от Черноморски солници АД ще пуснат специална линия от басейните с луга и кал до музейчето на Атанасовско езеро, солта и птиците - "симБиотично“ и обратно, за да могат желаещите да се повозят и да се насладят на традиционния транспорт във и около езерото. Линията ще работи от 17.00 до 19.00 часа и ще бъде безплатна за всички гости на Панаира.

Събитието ще бъде съчетано и с Рождения ден на поддържан резерват Атанасовско езеро – тази година се навършват 41 години от обявяването му, затова стопаните на резервата - Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас ще осигурят традиционната голяма торта за празника.

Издателска къща ЗНАЦИ ще представи две книги, свързани с птиците: "Кратка философия на птиците" от Филип Дюбоа и Елиз Русо /превод от френски Лора Стаматис/ и детската "За птиците и буквите" от Джина Дундова-Панчева. И двете книги са забележителни за своята аудитория, затова не пропускайте срещата с преводача на едната и автора на другата от 17.30 пред "симБиотично“.

"Поканили сме някои любими артисти, които да представят своите произведения и да зарадваме публиката не само с храна за тялото, но и за душата, защото Атанасовско езеро е истинско вдъхновение. Празникът ще завърши с концерт на два дуета – единият, който отдавна чакаме на сцената на "симБиотично“ - D’Family Acoustic, а другият Desperate Daughters миналата година участва в Sofar концерта и момичетата останаха очаровани от атмосферата на мястото.“ – споделят организаторите от Българска фондация Биоразнообразие.

Празникът ще включва още забавления като играта за разпознаване на различни видове сол, представяне на най-новото предизвикателство, свързано с Атанасовско езеро – Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО и др.

Атанасовско езеро е поддържан резерват, защитена местност, Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи и Натура 2000 зона. То е пример за симбиозата между природата и човека, и за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея могат да се извличат разнообразни ползи - чрез солта, лугата, лечебната и естетична й стойност и др.

Събитието се организира в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота“, изпълняван от БФБ, Черноморски солници АД, БДЗП и Заедно 2011 и в партньорство с РИОСВ Бургас и Община Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: