Атия въстана срещу опасно сметище

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:19 / 25.08.2019
1656
Екоминистърът Нено Димов пристигна в Атия за да се опита да спре протеста на местните жители, които недоволстват срещу предстоящо изграждане на депо за опасни отпадъци.

Хората се събраха с развети трикольори и плакати с искания за чиста природа на отбивката за селото по пътя Созопол-Бургас. Събралите се ядосаха още повече, когато разбраха, че вместо при тях министърът е отишъл направо на мястото, където се планира сметището.

Протестиращите се качиха на колите и отидоха при Димов да му искат обяснения.

"Тук няма да има депо за опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на стари електроуреди, батерии и лекарства с изтекъл срок на годност. Това е по-безопасно, отколкото тези неща да стоят по домовете ви", заяви Димов. Местните обаче репликираха, че депото е планирано на мястото на бившия рудник, което създава риск от замърсяване на почвата и водите. Хората ругаят и кмета на Созопол, че срещу пари е жертвал здравето на децата им, пише Стандарт.

Министър Димов обясни, че преди години общината е кандидаствала за финансиране по швейцарска програма и всичко в документацията, включително и необходимите гоеоложки проучвания било изрядно.

Според местните хора общественото обсъждане е минало преди около десетина години и в присъствието едва на 6-7 жители на селото. Хората настоват площадката за опасни отпадъци да бъде преместена и се заканват да блокират пътя от Созопол за Бургас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).