Атрактивни контейнери-миди красят крайморската алея в Бургас

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
14:24 / 11.06.2019
3037
Уникални контейнери за събиране на пластмаса - истински произведения на изкуството приканват бургазлии към отговорност към разделното събиране на отпадъци. Едната от петте арт инсталации се намира на Крайбрежната алея до паркинга на Северния плаж, останалите  - на ключови места в Морската градина. 

Нестандартните контейнери са част от кампанията "Моят зелен град“, която  Кока-Кола в България съвместно с ЕКОПАК  организират за дванадесета поредна година. Те ще напомнят  символично, че мястото на пластмасовите отпадъци не е в морето или на плажа, а в специалните контейнери в жълт цвят на ЕКОПАК.

Дизайнът на съоръженията е във формата на мида и е на талантливата Жанина Дубарова – Костадинова. Младата дама спечели конкурса на "Моят зелен град" за оригинална идея за изработка на съоръженията, организиран съвместно с филиала на Националната художествена академия в Бургас. 

"Опазването на морето и неговите обитатели е ангажимент на всички нас. С малки усилия всеки може да направи града си по-красив, а природата ни по-чиста. Кампанията "Моят зелен град“ е в подкрепа на глобалния ни ангажимент да постигнем събиране и рециклиране на същото количество бутилки или кенове, което сме реализирали на пазара. Сигурни сме, че това е възможно само с подкрепата на нашите потребители, които също като нас са загрижени за  бъдещето на  планетата“, сподели Жаклин Цочева - директор "Публични комуникации и връзки с обществеността" на Кока-Кола ХБК България.

Зам.-кметът на Община Бургас Руска Бояджиева благодари на Кока-Кола, ЕКОПАК и НХА с филиал Бургас за екологичната инициативата.Тя отбеляза, че контейнерите са едновременно красиви и носят силно послание за нуждата от опазване на морето от пластмасата.  

"Партнираме си с Кока Кола по "Моят зелен град" вече 13 години и правим съвместно чудесни неща за българските градове. ЕКОПАК и Община Бургас имат дългогодишно партньорство по разясняването на ползите и насърчаване на разделното събиране на отпадъците. Неслучайно Бургас е носител на нашата престижна награда "Най-зелена община“, с която приветстваме желанието и усилията на местните власти по внедряването на иновативни подходи в образоването на населението за разделно събиране на отпадъци. Само за миналата година в община Бургас разделно бяха събрани 850 тона отпадъци от опаковки, от които 150 тона пластмаса, отбеляза Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК, който изрази надежда, че чрез проектите, които се реализират с общината, през 2019 г. това количество ще се удвои.

За последните 11 години на доброволческата инициатива  служителите от системата на Кока-Кола в България и на ЕКОПАК озелениха, почистиха и облагородиха местности, горски пространства и паркове в 18 региона в цялата страна. От стартирането си през 2008 г., в рамките на "Моят зелен град“  са събрани хиляди чували с отпадъци, реновирани са десетки места в страната, засадени са три гори и осиновени още две, за които продължават да бъдат полагани грижи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година
Бургас на крачка от успеха в престижен конкурс
Голям празник в Бургаско
Великден в бургаския зоопарк: Поглезиха животните с яйца
Край на хубавото време по Черноморието? Обилни валежи и гръмотеви...
Учредиха "Фонд за развитие на Летище Бургас"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).