Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Авторът на най-дългоочакваната книга за 2018 г. Мария Лалева: "Очакваме работа по сценария на "Живот в скалите"
Автор: Екип Burgas24.bg 15:00 / 16.10.2018Коментари (0)2849
©
Вижте какво разказа тя за първия си роман, срещите с публиката и гостуването си в Бургас на 17 октомври (сряда)

На 17 октомври (сряда) от 18:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец с четящ Бургас ще се срещне Мария Лалева. В морския град я води представянето на първия ѝ роман "Живот в скалите", издаден от "Книгомания". Уникалното четиво спокойно може да носи титлата "Най-чакана книга за 2018г.", предвид солидния размер на предварителните поръчки и запитвания и текущите продажби.

Успеха си "Живот в скалите" дължи на два основни фактора. Първият, е самата Мария Лалева - любима на публиката поетеса, с две издадени стихосбирки -  "Личен архив“ (2014 г.) и "Не съм ви ближна“ (2016 г.) Тя е и сценарист на най-мащабната кинопродукция снимана през последния четвърт век у нас: "Дамасцена". Лентата с режисьор Тодор Атанасов и почива на истинска история - но това е тема на друг разговор. Вторият фактор за феноменалния успех на първия роман на Мария Лалева е една неочаквано добра комбинация. Тя събира в едно специфичния начин, по който поетесата - вече и писател плете своята истина за света в думи, простички, ясни, натоварени с огромен заряд - и решението тези съвременни афоризми, ярки и стойностни и извън контекста на книгата, да бъдат публикувани, като вид тийзъри - да знае читателят, какво да очаква.

Всички почитатели на Мария Лалева очакваха Созопол. Красива, смислена книга, тъжна история, любов и обрати. Получиха цели пет разказа и герои, събрани в едно - за да изградят цялостната картина рисуваща една тайна и събитията и емоциите, които я обгръщат.

Ето какво разказва самата Мария Лалева за романа:

Г-жо Лалева, Вие сте поетеса, сценарист, а вече - и романист. Планирано ли беше това разширение на творческия Ви път и в какво амплоа да очаква още публиката да Ви види?

Човек  никога не знае какво е измислила съдбата за него... Но може да разсмива дядо Боже искрено, правейки си планове. Не съм планирала нищо от нещата, които ми се случват. Те просто се случват. Имала съм-единствен стремеж- да не се взимам прекалено на сериозно и писането да ми носи удоволствие, да се радвам на думите, когато идват при мен. Ако усетя, че го превръщам в занаят, навярно ще се откажа. 

Как се роди сюжетът на "Живот в скалите"? Колко време ви беше необходимо за да "избистрите" идеята? А до крайното оформяне не романа?

От един разказ за една моя истинска среща в стария Созопол. Разширих сюжета, когато усетих реакцията на читателите към кратките откъси, които публикувах в социалната мрежа. Бяха като лавина. И въпреки това не съм написала  "Живот в скалите" на всяка цена. Просто го довърших, когато аз самата усетих, че съм готова да го направя и бях намерила тази форма на разказ от първо лице, единствено число, която ми позволи романът да бъде искрен. Абсолютно нарочно избрах обикновена, почти с нищо забележима или разтърсваща основна сюжетна линия. Исках да прилича на нещо познато и близко до всеки. Хората са уморени от бутикови разтърсващи истории и сложни сюжетни линии, от претенциозни речник и изказ, искат да видят себе си в изкуството, не толкова автора. Аз публикувах само двадесет цитата, което е точно десет страници от целия роман. Но очевидно беше достатъчно за читателите да усетят себе си в него по един или друг начин. Не исках да изневеря на себе си и читателите в две посоки- честността на емоцията и спокойствието на разказа. Исках плавност и истина, изчистеност на езика и красота на картината.

Доколко почива на Вашето битие и разбиране за света "Живот в скалите"?

Има доста истински случки, има автобиографични елементи. Диалозите са вдъхновени или от подхвърлена или дочута дума или израз, или са плод на това, че героите сами се развиват и започват да говорят и действат съвсем различно от първоначалния ми замисъл за тях. Много често не съм била съгласна с някое тяхно съждение, но ги оставях да имат собствена физиономия и собствени положителни качества и недостатъци. Много държах вътре в самите глави отделните абзаци да имат завършеност и смислово, и като изказ. Това навярно прави четенето на романа не толкова предвидимо лесно, но пък създава предпоставка за спиране и размисъл. Което за мен беше важно. Това е вид уважение от моя страна като автор към читателя- имах му доверие, че ще проникне дълбоко в текста и ще усети моята покана да не бърза към следващия ред или изречение. Взаимното доверие между автор и читател е сложен процес. Но мен ме вълнува само усещането и оценката на читателите-ако те те харесват и припознават себе си в написаното, ако текстът ги вълнува и докосва, те ще четат теб, не какво е написала критиката за теб.

Имат ли героите свои прототипи от реалния живот?

Не точно. Те са събирателни образи на много и различни хора, но се получиха ярки и специфични образи, всеки с негов облик и характер. Не знам кой ми е любимец между тях. Много, много  читатели ми пишат, че са открили черти от себе си в един или в друг от героите. И това е прекрасно.  Когато усещаш нещо близко до себе си, ти му се доверяваш.

Защо избрахте за сцена на действието точно Созопол?

Защото там реално започна историята. А когато пиша, ако не си представя обстановката и конкретното място, човек, сезон, ситуация, не мога да го напиша. А и от дете всяка година прекарвам месеци в Созопол и там ми е настина като у дома.

Очаквахте ли книгата Ви да предизвика такъв фурор?

Не. Мислехме, че ще има интерес, наистина, но това, което се случи след като обявихме, че "Живот в скалите" излиза на книжния пазар през октомври, надмина и най-смелите ни мечти и предварителни нагласи. И моите, и на издателството.  

Защо избрахте за свой издател "Книгомания"?

Заради изключително топлото отношението към мен, заради доверието, с което ме приеха, заради грижата към книгата до последния детайл, заради изключителния нюх и адекватна стратегия, заради осъзнатия риск да предложим на книжния пазар една различна творба. И най-вече заради голямата усмивка, с която ми казаха: "Нали знаеш, че ще те изядат с парцалите? Но ти просто пиши, защото си родена за това. Другото е наша грижа."

Защо избрахте да се срещнете с бургазлии точно в Гранд Хотел и СПА "Приморец"?

Екипът на "Приморец" имат изумителни качества да прави събития на високо ниво. С прекрасна организация и изключително отношение към авторите.  Да представиш художествена творба там вече се превръща в щемпел за качество. 

Какво Ви дава срещата с публиката?

Усещане за любов и честност. Благодарна съм на съдбата за това, че съм дарена с толкова обич, топлина и близост с хора от различни възрасти, професии и градове. Голяма късметлийка съм в това отношение. И наистина съм благодарна и на читателите, и на съдбата.

Своята истина за света ли вложихте в романа?

Едва ли има автор, който да влага чужда истина в свое произведение, ако иска да бъде честен към себе и читателя. 

Как бихте определили себе си?

Аз съм трудна за дефиниране дори за себе си. А и всички се променяме. Ще взема да напиша за себе си нещо, което утре може и да не е вярно.

Какво е религията?

Опит на човека да е близо до Бога. Път.

А етноса?

Нещо, което мен не ме занимава. Има добри и лоши хора, другото са подробности.

Вярващ човек ли сте?

Да, но не религиозен.

Коя за Вас е изначалната истина за човек и света?

Любов, истина и свобода. Те са синоними.

Кой световен лидер бихте желали да познавате?

Махатма Ганди

Един творец винаги е в процес на творчество. Над какво работите Вие в момента?

След нова година ще започна работа по нов филмов проект и нова стихосбирка.

Очакваме и работа по сценария на "Живот в скалите".

В момента, Мария Лалева, "Живот в скалите“ и "Книгомания“ са на национално турне. То стартира в столицата в деня на официалното представяне на книгата в книжарниците – 8 октомври. След като се срещнаха с публиката на премиерите в София, Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Казанлък, ред е на Бургас.

Мария Лалева ще представи премиерно "Живот в скалите“ в морския град в компанията на двама обичани актьори от Драматичен театър "Адриана Будевска“ - Валери Еличов и Ива Трифонова. Срещата ще стартира в 18:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец. Входът е свободен. Събитието е част от инициатива "Приморец чете“, която представя в Бургас ценни български автори и техните творби.

За повече информация: concierge@hotelprimoretz.bg | +359 877 850 001
Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: