Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Баби крият туристи, наели квартири по морето
Автор: Екип Burgas24.bg 10:46 / 24.06.2010Коментари (4)3071
© Burgas24.bg
Баби и собственици на частни квартири крият туристи по морето, за да пестят от данъци и туристически такси. За пред данъчните и пред общинските власти летовниците се представят като далечни братовчеди или просто като гости, които не плащат пари за почивката. Хазяите, които дават частни квартири по морето години наред, успяват да избегнат ловко данъчната секира. Много от тях причакват туристите още на гарите с табели "давам стая" и под ръка ги водят у дома.

Така и хазяите, и летовниците, успяват да останат скрити от зоркия поглед на властите. Много от собствениците декларират в общината минимален брой нощувки от порядъка на 15-20 за целия сезон. Никак не са малко обаче и тези, които пък изобщо не декларират. Контролът върху нощувките и броя на туристите макар да го има, на практика е абсолютно неефективен. Обяснението е просто - нито общината, нито данъчните имат необходимия ресурс от хора и време, за да проверяват всички частни квартири.

В малките курортни градчета като Несебър, Созопол, Приморско и Царево почти няма дом, в който да не се дават частни квартири през летния сезон. Броят на хазяите обаче, които добросъвестно обявяват реалния брой на туристите, е минимален. Според председателката на СДС-Приморско Миглена Барцулева една от основните причини хората да крият доходи е високият размер на туристическата такса.

В Приморско например тя е 1 лв. на турист за ден и се налага включително и на децата. Така ако един пенсионер дава в града 3 стаи с по 2 легла, той ще дължи в края на сезона между 500 и 700 лв. Хазяите обаче не са склонни да отделят такъв голям процент от приходите си и затова предпочитат да крият реалните нощувки.

"Другата причина, която демотивира местните, е, че в Приморско нищо не се прави за подобряване на инфраструктурата, както и за реклама на туризма в региона. А тези средства, които се събират от туристическите такси, трябва да се използват именно за това. Община Приморско единствена не участва този сезон на нито една туристическа борса", заяви Барцулева. Според нея е абсолютно несправедливо да се налагат еднакви тарифи и за 5-звездните хотели и за частните квартири, където печалбите са в пъти по-малки.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не може така.Хем укриват данъци,а същевремено реват за по-високи пенсии. Всеки трябва да спазва правилата ако искаме малко,поне,да заприличаме на нормална държава.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: