Барсът от Русокастро вече е изготвен като сувенир

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:41 / 18.07.2022
698
През 2021 г. археолозите от РИМ – Бургас, проучващи средновековния град Русокастро, откриха изключително ценна находка – изящно блюдо, изработено в техника "сграфито“, с изображение на барс – снежен леопард. Животното е легендарно – то е било символ на мощта, силата и благополучието, особено тачено във Волжка България. Находката е световен уникат, и носи всички характеристики на произведенията от ателиетата на средновековната столица на България – царският град Търново. Оригиналният предмет е част от изложбата "Сграфито керамика от Българското Черноморие“, и може да се види до 30 октомври в Археологически музей – Бургас (бул. Алеко Богориди 21) всеки ден от 10:00 до 19:00 часа, съобщават от пресцентъра на музея.

През 2022 г. Иван Арабаджиев – художникът на Бургаския музей, изготви сувенири – творчески реплики, на тази безценна находка. Те вече могат да се намерят на щандовете на Археологическия музей в град Бургас. Сувенирите са ръчно изработени и могат да станат желан подарък по различни поводи.

Новите сувенири са изработени в чест на 690 г. от битката при Русокастро. На 18 юли 1332 г. при Русокастро армията на цар Иван Александър побеждава византийската войска, предвождана от император Андроник III Палеолог. Остатъците от византийските отряди са обсадени в Русокастро и поставен на колене, Андроник се предава лично на българския цар. В резултат от битката цялото Южно Черноморие остава в български ръце до 1366 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).