Без европари "Супер Бургас" остава под въпрос

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:08 / 04.10.2010
1949
Подготвен е подробен устройствен план за изграждане на "Зона за свободен достъп в Бургас".Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков по време на семинар в Банско за напредъка на транспортните проекти, предаде БТА.

Предвижда се обособяване на свободен достъп в зоната на пристанището чрез пътнически и яхтен терминал и на зона със заведения за обществено ползване. "Ще бъде създадена интермодалност между различните видове транспорт с възможност за ползване на железопътен, автомобилен и воден транспорт в една обща зона", обясни Цветков.

Проектът е на стойност 50 млн. евро. Министър Цветков изрази надежда, че той ще бъде одобрен от ЕК за финансиране и до 2013 година ще бъде реализиран. За тази цел ще бъде предложен на следващия Мониторингов комитет по наблюдение на оперативна програма "Транспорт" за финансово одобрение. В случай, че изграждането му с евросредства не бъде одобрено от Европейската комисия, държавата няма да има възможност за финансиране на изграждането му, допълни той. Ако проектът бъде одобрен, той може да бъде изцяло реализиран до края на 2013 г.

Цветков посочи, че ще предложи тези 50 млн. евро да бъдат прехвърлени от определените 138 млн. евро за изграждане на навигацията по река Дунав, тъй като по всяка вероятност този проект няма да стартира.Той посочи, че проектът за свободната зона е изключително важен за Бургас, защото буквално ще отвори града към морето и ще свърже пътническите превози по суша и море. В тази зона ще могат да пристигат всякакви пътнически превози и ще бъде осигурен свободен достъп на гражданите на града и неговите гости и летовници, обобщи Цветков.

Транспортният министър уточни, че зоната е в най-северната част на пристанището, която е в близост до морската градина на Бургас.

Източник: в. "Бургас днес и утре"


Виж коментарите (0)

Още по темата (77):
26.09.2012 Обсъждат проект за изменение на ОУП на Бургас
26.06.2012 Приеха подробния устройствен план за "Кьошето" без дебат
25.03.2012 Махнаха Павел Маринов от "Супер Бургас"
15.12.2011 "Супер Бургас" отпада от ОП "Транспорт", търси друго финансиране
21.07.2011 Валери Симеонов: Общият устройствен план е незаконен
21.07.2011 Кметът прогнозира: Бургас ще има най-добрите велоалеи на Балканите
Още новини от Новини от Бургас:
На 24 май тези автобуси ще се движат на по-малки интервали в сутр...
Затварят за движение това бургаско кръстовище
Ученик почина от инфаркт в Бургас, подозират, че е пушил друсан ч...
Германските туристи се завръщат на Черноморието ни
Средната заплата в Бургаско мина 1700 лева
Ремонтират базата на Колежа по туризъм


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).