Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Без загинали при пожари в Бургаска област
Автор: Екип Burgas24.bg 17:24 / 13.09.2012Коментари (0)928
Няма ръст на пожарите в Бургаска област. От началото на годината до сега огнеборците от областната противопожарна служба са се отзовали на 3 600 произшествия включително и за катастрофи. За същият период на миналата година излизанията на огнеборците са с 200 повече. Пожарите на сухи треви са били 1595, като там няма отчетени загуби.

При повечето от пожарите водещ фактор за възникването им е човешката намеса било то поради небрежност или с умисъл. По-малко от половин процент от възникналите пожари се дължи на природно бедствие или техническа неизправност. Директорът на областната противопожарна служба комисар Васил Василев отчете, че тази година при пожари няма загинали хора, като за същият период на миналата те са били шест. При пожари са пострадали 15 души.За съжаление броят на лъжливите повиквания остава на едно и също ниво както с предходни периоди, като до сега те са били 133 на брой. Това хаби както човешки така и финансов ресурс на огнеборците посочи Василев.

Въпреки, че няма увеличение на пожарите в бургаска област най- труден за огнеборците е бил месец август. Тогава те се бориха с дни с пожари на широк фронт в общините Несебър, Поморие и Средец. Трудността при гасеното на горски пожари идва и от факта че там има торфена смес- гнила листна маса трупана с години, която е с дебелина 15-30 сантиметра. Обикновено торфената смес гори силно и излиза много след видимия фронт на пожара. Огънят там не е видими и за това често се налага при гасене на горски пожари да се дават дежурства от огнеборците.

Комисар Василев не пропусна и темата с организирането на доброволните противопожарни отряди. Наредба в тази насока има , но тя е много тромава за изпълнение. Самите доброволци трябва да подадат заявление за това в общините, да бъдат регистрирани, а работодателите да ги освобождават от работа при необходимост. За това е необходимо и съдействието на кметовете на общините посочи Василев. По време на пресконференцията в противопожарната служба в Бургас стана ясно, че пожарите по време на жътва в Бургаско са били 9. Четири от тях са по неизвестни причини, 3 по небрежност и 2 заради техническа неизправност. Съставени са 4 акта за административни нарушения.

Огнеборците отчетоха, че пожарите в стърнища са намалели. Това е свързано и с информацията която те подават в областните земеделски служби за това. Стопани в чиито ниви е допуснато палене на стърнища се лишават от субсидии или се глобяват и това е изиграло своята дисциплинираща роля посочиха пожарникарите. С минута мълчание и поднасяне на венци и цветя бургаските огнеборци, областният управител Константин Гребенаров и зам. -кметът на община Бургас Красимир Стойчев почетоха паметта на загиналите пожарникари пред паметната плоча, издигната в тяхна чест пред сградата на Областната противопожарна служба в Бургас.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Шеф Токев хванат да шофира пиян
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: