Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Близо 1500 деца ползват услугите по проекта "Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа Надежда"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:19 / 24.09.2021Коментари (0)1088
©
Общо 1446 деца с увреждания или от уязвими социални групи и техните родители ползват услугите по проекта "Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа "Надежда“. Това стана ясно днес, на среща, на която бяха представени целите, дейностите и резултатите по проекта.

Директорът на ДГ "Надежда“ Мариела Ненкова, изпълнителният директор на фондация "Екип“ Биляна Житарова, социалният работник Гергана Димитрова и специализираният педагог Ваня Кондева представиха в двора на градината в ж.к. "Меден рудник“ резултатите по изпълнението на проекта до момента.

От стартирането на проекта през май 2016 г. до момента в дейностите по проекта са включени 1446 деца и над 900 бъдещи и настоящи родители. Основната цел на проекта е превенция на социалното изключване в Община Бургас, чрез предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие.

Проектът предоставя подкрепа на деца в ранна възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, подпомага формирането на родителски умения, създаване на връзка родител-дете, повишаване на самочувствието и увереността на родителите и подобряване на семейната среда.

Друга цел на проекта е повишаване на училищната готовност на децата с увреждания за включване в образователната система и подпомага предотвратяването на изоставането на деца в специализирани институции.

"Управляваме две от дейностите в Общностния център – формиране на родителски умения и здравна превенция. Услугите се извършват от 15 специалисти, които работят с децата – психолози, социални работници, акушер, педиатър, медицински сестри, а Общностният център "Надежда“ е единственият, който съчетава образователната и социалната услуга. До момента при нас помощ са потърсили над 900 родители и около 1300 деца. Тук се грижим не само за децата, но и за техните семейства“, сподели Биляна Житарова, ръководител на фондация "Екип“.

Дейностите, по които екипът на Биляна Житарова работи са здравна детска консултация и превенция на заболяванията, семеен център за деца от 0 до 3 години и допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище.

"Нашата дейност е "Ранна интервенция на уврежданията“, а с децата работят социален работник, логопед, рехабилитатор, психолог, специален педагог и педиатър. Ние извършваме психологическо консултиране на деца от 0-7 години, рехабилитация и превенция на изоставането. През нашата услуга са преминали общо 378 деца“, заяви Гергана Димитрова –социален работник от Центъра за медико-социални грижи.

"В услугата "Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания“ целта ни е да подготвим децата за 1-ви клас, като освен с тях, работим с родителите за придобиване на умения и с учителите. Към момента сме помогнали на 91 деца с увреждания“, разказа по време на срещата Ваня Кондева – специален педагог.

На срещата присъстваха още Иван Бъчваров РУО – Бургас, Десислава Георгиева и Диана Грозданчева – представители на УО по ОП "Развитие на човешките ресурси“, специалисти, предоставящи социалните услуги и родители.

Настоящият проект надгражда създадените по Проекта за социално включване на Международната банка за възстановяване и развитие в периода 2008 - 2015 г. интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца до 7 годишна възраст, вкл. деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: