Близо 6 700 души са регистрираните безработни в общините Бургас, Камено и Средец за април

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:22 / 20.05.2015
671
6 669 души са регистрираните безработни в общините Бургас, Камено и Средец за месец април. Това каза пред журналисти Живко Янакиев, директор на Дирекция "Бюро по труда"-Бургас. В процентно отношение това е 5.76%.

С 688 души по-малко са регистрираните безработни спрямо април 2014 година или това е с 0,62%. От дирекцията отчитат намаление на броя безработни лица, което е характерно за този период от годината с оглед започващия летен туристически сезон. Към момента обявените нови работни места са 1850, като за месец април са 752. 773 души са започнали работа. Като тенденция се наблюдава увеличаване на заетостта на жени и младежи.

Янакиев посочи, че проблем е задоволяването на нуждите на работодатели при този голям брой обявени нови работни не само квалифицирани кадри, а като цяло. Той добави, че това, което е особено е, че се отлага назначаването на работници.

"Според мен работодателите разчитат на това да договорят легловата си база в последния момент обосновано с отлива на руския пазар.Те търсят работници, но отлагат назначаването им. Сезонът ще бъде по-кратък като заетост", каза Янакиев. Той допълни, че има 539 обявени работни места в чужбина. Търсят се най-вече технически кадри предимно в Германия. В Дания се търсят 50 шофьори, във Великобритания- 70 болногледачи и мед. сестри и 30 детегледачи за Швейцария. Като най-дефицитни кадри Янакиев определи бармани, сервитьори, готвачи и администратори.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Инцидент с мъж на тротинетка в Бургас
Откриха труп на мъж в Несебър
Кметът на Бургас и представители на синдикатите в здравеопазванет...
Неспазване на дистанция доведе до катастрофа в "Долно Езерово"
Пилотен проект ще изгражда енергийна общност в Бургас
За тези хора "Бургасбус" пуска безплатна нощна линия


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).