Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Близо четвърт милион прибраха "ало" измамниците за 6 месеца в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 12:17 / 24.06.2015Коментари (0)590
© Burgas24.bg
Близо четвърт милион прибраха ало измамниците от началото на годината в Бургаско, пресметна репортер на Burgas24.bg. Почти не минава ден, в който да няма ужилен от GSM мошениците. "Средно по 30-40 хил. лв. на месец дават граждани на телефонните измамници в региона", посочи за медията Цветелина Рандева говорител на ОД на МВР - Бургас.

Поредният участник в телефонна измама по класическата схема "пострадал роднина" - 53-годишен мъж, бе хванат от служители на Първо Районно управление - Бургас. Той взел сумата от 3 140 лв. от 86-годишна бургазлийка от квартал "Победа". Жената получила на 25 май телефонно обаждане на домашния си телефон от непознат мъж, който заявил, че неин близък е пострадал при битов инцидент, а за лечението му e необходима крупна сума. Жената предала наличните в дома си пари, а по-късно констатирала, че е измамена и алармирала органите на реда.

Като превантивна мярка от полицията в Бургас неотдавна разлепиха бележки на входните врати, с които да информират за най-честите методи за измама по телефона, както и за тези, обещаващи лесна печалба или по-висока пенсия срещу известна сума пари. Класика си остава да се искат левове за лечение на роднина. Обикновено той е "пострадал" в катастрофа или се е заразил с грип - птичи, свински - в зависимост от това кой щам циркулира в момента на обаждането. Паниката около вируса ебола също взе жертви, но не става въпрос за смъртни случаи, а за изпразване на портфейлите на наивни баби.

Обикновено разтревожен, плачещ глас, представящ се за роднина, съобщава че е извършил катастрофа и се нуждае от пари, за да го освободят от ареста. Друга схема е да се обади "лекар", който иска определена сума, необходима за животоспасяваща операция. Искат се също така пари на заем, уж от приятел, които ще бъдат върнати много бързо, или за да се освободят стоки, задържани на митницата, както и за да се поправи закъсал автомобил. Бързите пари също са част от арсенала на мошениците. За да си вземе наградата от лотарията на жертвата се нарежда от другата страна на слушалката да зареди ваучер за предплатена карта, а след това да продиктува цифрите за активиране.

От полицията съобщават да не се доверявате на телефонните обаждания за опасност или инциденти, защото ако има такъв, ще ви потърси униформен полицай. Ако има увеличение на пенсията, то ще бъдете повикани в държавно социално подразделение - тази дейност не се осъществява по домовете. Органите на реда предупреждават още да не се лъжете с лесни пари от телевизионни игри или томболи и да не купувате ваучери за мобилни телефони за други хора. Важно е при подобни обаждания да сигнализирате на тел. 112 и да не давате пари или ценни вещи. Винаги изчаквайте идването на униформен полицай, съветват от полицията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Отказът от АЕЦ "Белене"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: