Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас е градът с най-голям ръст на цените на имотите
Автор: Екип Burgas24.bg 09:49 / 08.12.2020Коментари (12)3926
©
Бургас се изкачи на първо място в класацията на големите градове в страната с най-бързо поскъпване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в Бургас са с 5,6% по-високи от същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. Така той изпревари Пловдив, който четири поредни тримесечия оглавяваше класацията.

Бургас е на първото място, защото сериозен ръст има в цените както на новото строителство, така и при съществуващите апартаменти. Жилищата в нови сгради в морския град поскъпват с 3,5%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват със 7,3% в рамките на година. Така Бургас държи и първото място след градовете с над 100 хил. жители по ръст на цените на старото строителство, предава "Tруд".

Любопитното за Бургас е, че през второто тримесечие на годината цените на жилищата продължават да нарастват въпреки мерките срещу Covid-19 и срива на икономиката като поскъпването и при новото строителство и при съществуващите апартаменти и къщи е почти еднакво - съответно с 2,1% и 2%.

На второ място по поскъпване на имотите се изкачва София с ръст на цените от 3,8% за година. Характерно за столицата е, че разликата в поскъпването на новите жилища и апартаментите в стари сгради е най-малка спрямо останалите големи градове в страната. Цените на новите апартаменти и къщи в столицата са нараснали с 2,4%, а на съществуващите жилища - с 4,8%. Това показва, че има сериозно търсене и в двата сегмента на пазара.

Третото място в класацията е за Стара Загора, където поскъпването на жилищата е с 3,4%. Това се дължи на сериозното поскъпване на новото строителство с 9,2%. До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града.

Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат новите жилища в Стара Загора заемат първото място по поскъпване в рамките на година, макар че търсенето в останалите големи градове е по-голямо.

Четвъртото място в класацията за поскъпване на жилищните имоти в големите гладове е за Пловдив. В града под тепетата обаче има голяма разлика в движението на цените на новото и старото строителство. При новите жилища има лек спад, а при съществуващите повишението на цените е с 4,9%. Тук отново важи правилото, че средните цени на новите апартаменти много зависят от това какви проекти излизат на пазара. Когато на пазара излизат по-бюджетни апартаменти това се отразява на средната цена на квадратен метър ново строителство.

На пето място в класацията е Русе с поскъпване от 1,1%. Ситуацията на пазара в Русе е подобна на тази в Пловдив. При новото строителство има минимален спад, докато при съществуващите апартаменти цените са нараснали с 1,4%.

Последното шесто място в класацията остава за Варна, където цените на имотите като цяло са останали почти без промяна в рамките на година.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 2,9% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 0,8%, а при съществуващите - с 4,2%. Това показва, че къщите и апартаментите в стари сгради стоят стабилно на пазара, а цените на новото строителство зависят от сградите, които излизат на пазара.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Калоян Гюров
премахни филтъра

0
 
 
И най утрепаните болници и доктори.недай боже да се разболееш там
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: