Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас изпревари останалите общини в България! Вижте в какво!
Автор: Иван Сотиров 13:38 / 13.05.2021Коментари (0)2047
Бургас отново изпреварва останалите общини в България. Тук за първи път в страната ще бъде въведено електронно здравно досие за всички деца от морския град. Новината съобщи кметът на Бургас Димитър Николов, предаде репортер на Burgas24.bg.

В момента здравните досиета на учениците са в хартиен формат, разпръснати по училища, губи се и информация. Затова от Община Бургас са взели решението всички училищни лекари и мед. сестри, отговарящи за здравеопазването в ясли, градини и училища да въведат на електронен носител цялата информацията, касаеща здравния статус на децата. Достъп по нея ще имат личните лекари, педиатрите, училищните лекари и родителите. А след навършване на пълнолетие им и самите деца. Ще се използва и информация от РЗИ по отношение на различните профилактики, които се извършват в Бургас.

"Данните ще бъдат съхранявани и ще служат за добрата информираност на хората, които се грижат за здравето на нашите деца. Предвиждаме това електронно здравно досие да бъде превеждано и на английски език", добави Николов.

Представители на високотехнологичната компания "Смарт Софтуер Системс“, които дариха на Община Бургас специализирания медицински софтуер, представиха възможности на иновативния продукт, преди той да бъде внедрен за първи път в страната в бургаските детски градини и училища. Инж. Смаил Мустафа – управител на фирмата и Владимир Иванов споделиха, че софтуерната компания е специализирана в разработването и внедряването на медицински софтуер в Медицински център, ДКЦ, ДКБ, специализирана болница, МБАЛ до УМБАЛ. Те споделиха, че са направили проучване и освен Община Бургас никъде в България не съществува електронно здравно досие в ясли, градини или училища.

На събитието присъстваха и младите лекари - д-р Анна Цветкова и д-р Стела Сивева, които първи ще работят с новия софтуер в Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров“ и СУ "Йордан Йовков“ и СУ "Добри Чинтулов“ в ж.к. "Изгрев“, които делят една сграда.  "Те са част от амбициозната задача, която сме си поставили – да върнем лекарите обратно в училищното здравеопазване. Затова с назначаването им полагаме само началото. Предстои скоро да назначим още един училищен лекар, а от септември още трима, с което ще обхванем всички жилищни райони в Бургас“, каза още кметът Николов.

Подробности вижте в нашето видео!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
49-ото Народно събрание
Детска болница в Бургас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: