Бургас отбеляза 133 години от подвига на Ботев

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:58 / 02.06.2009
1764
Бургас почете подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Тържественият ритуал по случай 133 - та годишнина от смъртта на големия български поет и революционер се проведе пред паметника му в Морската градина.

С духова музика и военни почести започна церемонията по отдаване на почит към великия българин. В знак на признателност към смелостта и гения на поета бяха рецитирани едни от най-силните и емблематични негови стихове.

Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев поднесоха кметът на Бургас Димитър Николов, неговите заместници Красимир Стойчев, Йорданка Ананиева, председателят на Общински съвет - Бургас Снежина Маджарова, областният управител Любомир Пантелеев, директорът на ОД на МВР Васил Едрев и Военноморска база - Бургас.

Свойта почит към паметта на бореца за свобода отдадоха още почетните консули на Румъния и Грузия, представители на политически партии, родолюбиви организации и сдружения, и редица признателни граждани.

Тържественият ритуал завърши с поклон пред великото и знаменателно дело на големия български герой и изпълнение на химна на Република България.

Церемонията по отбелязване Деня на Ботев бе организирана от Община Бургас и Военноморска база - Бургас.

Денят на Ботев се отбелязва за първи път още през 1884 г. във Враца и Пловдив, а официално като ден на признателност към поета и загиналите за свободата на България се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

Пишейки думите „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...", едва ли Христо Ботев е предполагал, че те ще се свържат с неговото име, а героичната му гибел ще се превърне в Денят, в който цял един народ почита своите герои и ще остане завинаги като Денят на Ботев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Първи данни за избирателната активност в Бургаско!
Прецедент в Бургас: Председател на изборна комисия избяга
В една секция в Бургас изборният ден започна с проблем
Президентът се включи в почистването на морското дъно край остров...
Управител на заведение на плажа: При нас е евтино, 15 лева за бир...
Ръст на предложенията за работа в София, Пловдив, Варна и Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).