Бургас отбелязa 178 години от рождението на Левски

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:41 / 18.07.2015
1066
С тържествена церемония, организирана от Община Бургас, бе отбелязана годишнината от рождението на Васил Левски. Паметта на Апостола беше почетена с военен ритуал и поднасяне на венци пред паметника му в Морската градина.
Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че Левски е обединител и всепризнат български символ.

"Апостола и неговото дело са едни от малкото неща, способни да обединят нацията.

Това е личност, която дръзна да разруши дебелите стени на робството, а на тяхно място да изгради държава със справедливи закони. Чиста и свята република, в която да вгради европейските ценности за равенство между хората независимо от вяра и произход.

Левски отдава живота си на каузата за национално освобождение на България. Един дълъг и тежък път, преминал през четническите сражения, странстването в чужбина и изграждането на комитетска мрежа, която да запали националната революция. И за всичко това Апостола не търси слава и благодарност. Обяснява делата си с няколко прости думички: "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството".

18 юли е повод да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения път. Да си дадем сметка за онова, което сме постигнали и това, което сме пропуснали.

Всеки път, когато отбелязваме гибелта или рождението на Апостола, ние си даваме сметка каква голяма мъдрост има в неговите думи и завети. Мъдрост, която ще остане все така силна и след векове", каза още Димитър Николов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).