Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас почете жертвите на Холокоста
Автор: Екип Burgas24.bg 12:21 / 27.01.2023Коментари (0)1023
©
Център “Алеф" спази традицията си да приобщава Бургас към инициативата на Световния еврейски конгрес “Ние помним", която се провежда всяка година по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста - 27 януари. С обща снимка към кампанията  #WeRemember за борба с антисемитизма и всички форми на омраза, геноцид и ксенофобия се присъединиха ученици и преподаватели от английската, руската, немската и природо-математическа гимназии, гимназията по компютърно програмиране и иновациии, Професионална гимназия по механо електротехника и електроника, писатели и граждани на Бургас.

Бургас каза “Не на забравата и никога отново" на тематична вечер в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в навечерието на паметния ден. Пред препълнената зала  “Проф. Димитър Аврамов" бе представен и сборникът с отличените творби в Деветия международен литературен ученически конкурс “Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена".

С емоционално слово Алберта Алкалай, основател и председател на Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф" превъртя назад лентата на годините. “Защо 27 януари? Защото на тази дата през 1945 година е освободен концлагера Аушвиц Бирхенау в Полша. Този нацистки лагер става емблема на смъртта, на адската машина на злото на земята, на  пълната дехуманизация на човека, на абсолютното зло. Стара еврейска традиция е, да се припомнят имената на загиналите. Защото това е единственият начин те да бъдат опазени от забрава. Да бъдат спасени от двойната смърт - тоталната забрава, че някога са били на тази земя.", каза тя. Споделяйки за спасени и погубени свои родственици, г-жа Алкалай изтъкна значението на уникалния хуманен акт на българския народ - да не допусне изтребването на своите евреи. Тя изтъкна ролята на българските писатели в него и прочете редове от писмото, изпратено от тях до Парламента против Закона за защита на нацията, който въвежда нечовешки условия за живот на българските евреи. Естествена кулминация на словото й бе връчването на учреденото от “Алеф" звание “Пазител на паметта". С него бяха удостоени Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност и Жаклин Нейчева, директор на Английската гимназия. Първият носител на званието е кметът на Бургас Димитър Николов през 2017 година като наследник на кмета на Бургас д-р Дянко Пръвчев, който през март 1943 година решително се е противопоставил на заповедта за депортация на бургаските евреи към нацистките лагери на смъртта.

Сборникът "Необикновени постъпки на обикновени хора“ бе представен от Стойчо Кьосев, д-р по философия. Той сподели пред аудиторията свои размисли за словото и неговата изключителна роля за съхранение на паметта. “Словото е действителността, словото е това, което прави нещата това, което са. И затова: пишете, пишете, и то пишете вие, защото вашето слово е честното, неизкушеното, словото от сърцето. В наше време словото все по често се превръща в погрома на истинската сила и силните на деня много бързо го разбират и много бързо започват да манипулират словесността", призова младите хора той. “Във вашето слово няма мълчание. Вашето слово е словото, което казва истината. Важна е честната позиция, сърцатата позиция. И това аз успях да прочета във вашите разкази.  Важното е словото да бъде истинско! И вашето слово е истинско!", каза още г-н Кьосев.

Ученичките Елина Илиева от Немската гимназия и Християна Германова от Руската гимназия, чиито разкази са част от в сборника, споделиха какво ги е предизвикало за участие в конкурса  и впечатленията си от творческите работилници и срещи с писателите Георги Господинов, Георги Бърдаров и Недялко Йорданов по време на литературния фестивал “Приятелството - смисъл и спасение", с който приключи деветото издание на надпреварата на “Алеф".

“Да се обединим зад решителния слоган “Никога повече“ убедени, че Холокост, геноциди, войни и изтребления са невъзможни за нашия живот и бъдеще. Ние  издигаме нашия глас и срещу войната в Украйна,“ призова в заключение Алберта Алкалай.

Логичен и изключително емоционален финал на паметната вечер бе филма “Фотолюбител", предоставен на “Алеф" специално за събитието от Полския институт в София. Той потопи зрителите в автентичната реалност на Холокоста чрез фотосите на австриеца Валтер Геневайн, запечатал живота в гетото на град Лодз.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: