Бургас посрещна българските граничари като герои! Вижте какви бяха първите думи на Мишо Цонков пред Съдебната палата

Автор: Стиляна Божидарова
Коментари (0)
11:25 / 16.10.2018
4548
Бившият граничен полицай Михаил Цонков и неговите колеги бяха посрещнати като герои - с бурни аплодисменти и възгласи при излизането им от съдебната палата, предаде репортер на Burgas24.bg.

"Благодарим на всички за подкрепата. Радвам се, че има толкова будни българи. С общи усилия ще постигнем това, за което всички очакваме – оправдателна присъда или прекратяване на делото. Ние сме си свършили работата. Това е бил нашият дълг – опазили сме държаната граница и тази на Европейския съюз", бяха първите думи на Цонков.

Стотици се събраха на митинг в подкрепа на Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов – българите, защитили граница от турски бракониери.

Днес Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов трябваше да се изправят пред Бургаския районен съд, за да дадат обяснения по случая от преди 10 години, при който в изпълнение на служебен дълг, бе неутрализиран турски бракониер. Заседанието е по изпълнение на съдебна поръчка от I-ви Тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция.

Граничарите са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция. 

Както съобщихме, защитниците на подсъдимите Росен Кожухаров и Станко Кралев поискаха да им се предостави още време, да се запознаят с писмените доказателства, касаещи наказателното производство. Съдът като взе предвид направеното искане и изслуша становището на представителя на Районна прокуратура – Бургас и като съобрази разпоредбата на чл. 9 от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела, от 1976 г. между Народна Република България и Република Турция, съгласно който замолената договаряща страна изпълнява съдебната поръчка в съответствие със своето законодателство, намери, че направеното искане следва да бъде уважено, с оглед гарантиране правата на подсъдимите, съгласно българското законодателство.

Съгласно чл. 55 от НПК, подсъдимите лица имат право да научат за какво престъпление са привлечени в това им качество и въз основа на какви доказателства. Съдът не даде ход на заседанието и насрочи изслушването за 09.11.2018 г., от 14.00 часа.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (79):
18.01.2024 Издирва ли Интерпол четиримата български граничари?
27.04.2021 Бургаският съд отказа да предостави данни на турското правосъдие за четиримата български граничари
02.02.2021 Отложиха делото срещу четиримата български граничари
13.07.2020 Четиримата български граничари: Чувстваме се като затворници в собствената си държава
12.03.2019 Отложиха за септември делото срещу нашите граничари в Турция
12.03.2019 В Турция започва делото срещу четиримата български граничари
Още новини от Новини от Бургас:
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...
Проверки на бензиностанции в Бургаско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).