Бургас праща свои наблюдатели за предварителния кръг на състезанието с коли на бъдещето

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:28 / 01.09.2017
2557
Бургас може да е следващият български град, който ще участва със собствен отбор в 33-та надпревара с футуристични автомобили Shell Eco-marathon, която ще се проведе през 2018-та година в Истанбул, Турция.

Възможността за това бе обсъдена днес на среща в Община Бургас между представители на бургаските университети "Проф. д-р Асен Златаров" и БСУ, на професионалните гимназии по Механотехника, Електротехника и по Транспорт и организаторите на състезанието за енергийно ефективни автомобили с над 30-годишна история Shell, в лицето на Александър Арабаджиян - експерт "Външни комуникации" в Shell.

За да се запознаят отблизо с предизвикателствата и изискванията към отборите-участници в еко маратона за коли на бъдещето, представители на Бургас ще посетят предварителния кръг, който ще се проведе между 22-24 септември в Истанбул под името Shell Eco-marathon Challenger Event. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина.

От срещата стана ясно, че двата бургаски университета вече работят по проекти за електро и за хибридни автомобили, както и разработки на органични горива. Община Бургас подкрепи идеята и се ангажира с организацията и осигуряването на транспорта на представителите на университетите и техническите училища в града за запознаване на място с условията, на които трябва да отговаря евентуален бургаски отбор.

Идеята за състезанието се заражда още през 1939 г., когато двама служители на Shell в САЩ правят приятелски облог кой ще измине най-дълго разстояние с най-малко количество гориво.

Оттогава надпреварата се разпространява на още два континента - Азия и Европа и включва разнообразни източници на енергия - двигатели с вътрешно горене: бензин, дизел, етанол, синтетичен дизел от природен газ (GTL) и компресиран природен газ (CNG) и електрическа мобилност: водород и електрическа батерия (с възможност за добавяне на соларен панел).

Shell Eco-marathon е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от цял свят, на възраст между 16 и 25 години, да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.

Надпреварата се провежда в две категории, според конструкцията на автомобилите - с прототипи /футуристични автомобили, проектирани да намалят съпротивлението за максимална ефективност/ и градски тип /сходни с конвенционалните автомобили/.

Целта на участниците е да изминат максимално дълго разстояние с 1 л. гориво или 1 Квт/ч енергия с конструираните от тях автомобили. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии.
Към момента един от най-впечатляващите рекорди се държи от френски отбор през 2011 г., който успява да измине 3688 км. само с 1 л. гориво, използвайки в състезанието прототип, задвижван с бензин.

В последните 10 години европейското издание на Shell Eco-marathon е неизменно белязано и от българско участие. Досега през годините са участвали отборите на Технически университет София, Технически университет Варна, университет "Ангел Кънчев" в Русе и Професионална гимназия "Н. Й. Вапцаров" в Чепеларе.

Най-добрите постижения на български отбор до момента се държат от ТУ София - 2-ро място с градски тип автомобил с електрическа батерия в Ротердам през 2012 г. и още едно 2-ро място с градски автомобил с водородна горивна клетка през 2015 г., отново в Ротердам.

Статистиката сочи, че до 2050 г. търсенето на енергия в световен мащаб ще се удвои, а 75 % от населението на Земята ще живее в големите градове. Същевременно расте и заплахата от продължаващите климатични промени. Това естествено поставя пред човечеството ново изпитание - да придвижва растящия брой хора и стоки по възможно най-ефективния и чист начин.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).