Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас се готви за новия туристически сезон
Автор: Екип Burgas24.bg 09:44 / 19.03.2024Коментари (0)1427
©
Отчет за изминалия туристически сезон, представяне на рекламната стратегия за Сезон’2024, водещи събития  и дискусия за проблема с концесионера на Летище Бургас събра депутати, общински съветници, заместник–кметове, представители на хотелиерския, транспортния  бранш и медии на среща-дискусия за "Развитието на туризма в Бургас“.

 "Това е широка дискусия по една от най-важните теми за нашия град – туризмът. Днешната среща е част от поредица такива, които като председател на Общински съвет – Бургас ще инициирам. Туризмът е основополагащ елемент в нашата икономическа дейност, в цялостен социален и икономически аспект. Затова и срещата днес е съвместно с Консултативния съвет по туризъм към кмета на община Бургас – една работеща структура, изключително продуктивна и открита, която генерира успешните идеи и инициативи" , каза Михаил Хаджиянев, председател на Общински съвет-Бургас, който откри срещата.

Той подчерта, че се работи върху нов Проектоустав за обединяване на всички черноморски общини от цялата област, с цел финансиране на нови авиолинии.

"Разпределил съм докладна записка към всички постоянни комисии и нямам съмнение, че всички те ще я гласуват единодушно. Тя е свързана със създаването на "Алианс Българско Черноморие“ през 2021 година, където ще искаме да прекратим участието на Бургас, защото се касае за некоректно отношение, няма никаква реклама за Южното Черноморие, а ние няма да позволим да се подиграват с усилията на Община Бургас и да нарушават интересите на съгражданите ни", добави Хаджиянев.

Модератор на инициативата "Развитието на туризма в Бургас" бе Радовеста Стюърт, директор на ОП "Туризъм“. Тя представи  доклад за изминалата 2023 година и направи своеобразно сравнение за показателите и развитието на туризма спрямо предходните две години, запознавайки присъстващите с дневния ред на събитието.

От представените доклади стана ясно, че Бургас бележи ръст на вътрешния пазар с 8.6 % спрямо 2022 година и 19.4 % спрямо 2021 година. Чуждестранните туристи също са с 14 % повече, ръст има и в леговата база за местата за настаняване - от 8072 през 2023 са се увеличили на 12 298.

"Бургас търси целогодишна заетост. Тази година отправяме поглед към спортния туризъм, популяризирането на нова информационна платформа, а на 15 август ще отбележим една голяма годишнина – 10 години туристически комплекс остров Света Анастасия.", допълни Радовеста Стюърт.

 На срещата бе презентиран и най-новият рекламен видео клип на Бургас за сезон 2024.

Зам.-кметът по Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина представи ползите от иновативния проект за Анаеробната инсталация в контекста на туристическия бизнес. "Разчитам на обратната връзка на хотелиерите и ресторантьорите. Искаме да работим в тясна връзка с тях, за нас са важни всички сигнали и препоръки. Към момента тече актуализация на приложението Смарт Бургас, предвидили сме да раздадем биоразградими торби за събиране на боклук и ежедневно извозване на отпадъците. Работата на анаеробната инсталация е 24 часа в денонощие, което означава реагиране по всяко време", сподели зам.-кметът по "Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата".

Зам.-кметът по "Култура и вероизповедания" Диана Саватева представи презентация на тема "Култура и туризъм – взаимодействие и синергия". Тя постави фокус върху емблематичните събитията в културната програма и интегрирането на независимия  сектор. Сред водещите събития са Spice music festival, Teen boom fest, Пясъчният фестивал , филмовите и фолклорни фестивали.

Тази година, в дните 6-8 юни, ще се проведе и първото издание на Международен литературен фестивал на страните от черноморския регион. Бе презентирана и концепцията "Бургас привлича, Бургас създава, Бургас излъчва," както и първите 14 тематични уикенда за 2024, които се превърнаха в запазена марка на града.

Акцентите на Сезон 2024 г. – спортен туризъм и фестивален туризъм представи Манол Тодоров, зам. – кмет "Спорт и туризъм".

"На Бургас му се носи славата на "Спортна столица", това го казват всички промоутъри, клубове и организации. Тук има перфектна спортна инфраструктура. Ние вече сме готови да приемем големи лагери и ще работим в тази посока. Сред важните спортни събития са Купа Дейвис в тениса, баскетболни турнири, през април ще има спортна купа по акробатика, събития с бойните спортове  с участието на големи звезди от ММА, а домакинството на града ни ще бъде избрано пред това на Истанбул и Букурещ. Бургас ще е домакин на международния Гимнастически фестивал "Златни години“ Golden Age Gym Festival за хора над 50 години, вече са регистрирани над 2000 участници", коментира още Манол Тодоров.

Андрей Рунчев, депутат и зам-председател на Комисията по "Транспорт и съобщения" в Народното събрание, и общинският съветник Евелина Михалева, председател на Комисията по транспорт и безопасност на движението, насочиха разговора към Летище – Бургас, важна тема сред общините в целия регион.                

Събитието се реализира по съвместна инициатива на бургаските общински съветници, председателя на местния парламент Михаил Хаджиянев и Консултативния съвет по въпросите на туризма към кмета на Община Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: