Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас се отваря към фара и морето
Автор: Екип Burgas24.bg 16:41 / 17.07.2008Коментари (0)1427
© Burgas24.bg
Експерти мислят как да се отвори пасажна зона от Морската градина до стария бургаски фар. До края на тази седмица ще има конкретен вариант за изграждане на коридор, чрез който гражданите и туристите ще имат достъп до тази част от територията на порта, каза изпълнителният директор на "Транспроект" Георги Първанов. Идеята става възможна, след като общината поиска от държавата Морската градина от казиното на юг към пристанището. Мотивът е годишната издръжка, която общинската администрация осигурява за поддръжка на публична държавна собственост, без да има задължението да го прави. "В момента, в който общинският съвет вземе решение и я поиска, ще получи тази част на Морската градина", заяви областният управител Любомир Пантелеев. Заместник-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев уточни, че общината само ще управлява, без да се разпорежда с тази собственост, за да не се появят там нови строежи.

Рогачев обаче попари надеждите на общинската администрация да получи остров Света Анастасия. Желанието на кметството е островът да му бъде предоставен за стопанисване, за да може общинският бюджет да отдели средства за реставрация на археологическите и историческите обекти там. Амбицията на местната администрация е да направи цялостно благоустройство на острова и да го превърне в атрактивна туристическа дестинация, културно и историческо средище от национално значение. "Островът може да се стопанисва на принципа на съвместно управление между държава и община", заяви Рогачев.

Междувременно преди дни министърът на транспорта Петър Мутафчиев утвърди меморандума за реализирането на проекта "Супер Бургас". Проектът отваря града към морето и променя визията и предназначението на крайбрежната инфраструктура, каза авторът му Павел Маринов.

Меморандумът бе подписан преди това от областния управител Любомир Пантелеев, от кмета на града Димитър Николов. Документът беше утвърден и от общинския съвет на Бургас. На практика всички заинтересувани страни по него са съгласни реализацията да започне. Проектът носи заглавието "Зона за обществен достъп на морска гара, железопътна гара и автогара Бургас", но стана популярен под името "Супер Бургас". Той е определен като обект с национално значение с решение на Министерския съвет. Идеята е новата зона да интегрира трите видове транспорт, бургазлии и гости да имат достъп до морето. Той е разработен по модела на големите европейски пристанищни градове. Идейният проект сe финансира от националните компании "Пристанищна инфраструктура" и "Железопътна инфраструктура". "До края на тази година трябва да приключи инвестиционното проучване, до октомври 2009 г. ще е готова икономическата разработка, която да каже откъде ще се финансира проектът - има големи възможности за средства от ЕС за него", обясни Маринов. Той добави, че разчетите са проектът да е завършен до 2014 г. Реализацията му ще тече паралелно с новия контейнерен терминал на пристанище Бургас, както и с другите два негови терминала 1 и 2-Б, без това да се отрази на търговските дейности на порта.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: