Бургас се побратими с грузинския град Батуми

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
14:00 / 05.11.2009
1996
Споразумение за сътрудничество бе подписано от кметовете на Бургас и грузинския град Батуми, столица на Аджария, в присъствието на Михеил Уклеба - извънреден и пълномощен посланик на Грузия в България.

Според бургаския кмет Димитър Николов подписването на документа за сътрудничество е естествен завършек на решението на ОбС, с което му бе даден мандат за подписване на споразумение.

Според Николов Бургас и Батуми си приличат по много неща - морски и туристически градове, интензивно развиващи се пристанища и летища.

Двата града от една година са членове на създадения Еврорегион, това е втория след Адриатическия, за който ЕС и ЕК осигуряват много средства - заяви кметът Николов. Той допълни, че с цел уеднаквяване стандартите на двата града могат да кандидатстват за средства за реализацията на проекти, които ще доведат до подобряване на стандарта на живот.

Николов отбеляза, че двата града имат еднакви проблеми- с паркирането, градския транспорт, подземната и надземната комуникация. Кметът не скри оптимизма си за разрешаването на тези проблеми, със съвместни усилия.

По време на срещата грузинският гост покани бургаска бизнес - делегация на посещение в Батуми, защото според него в условията на глобална икономическа криза именно развитието на регионалните политики е частичен изход от ситуацията.

Иззвънредният и пълномощен посланик на Грузия в България Михеил Уклеба сподели, че днешният договор е още една стъпка напред в отношенията между България и Грузия. Той акцентира върху търговския отношения между двете страни и отбеляза, че България е на 8-мо място по значимост в търговията на Грузия.

Спроед Михеил Уклеба - извънреден и пълномощен посланик на Грузия в България „този меморандум е много важен за Грузия, защото Черно море вече става европейско море за Грузия и това ще подпомогне интегрирането на страната ни сред европейските страни".


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).