Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас се превръща в най-модерно оборудвания център за диагностика на онкозаболявания у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:10 / 04.06.2020Коментари (0)1813
©
Дългоочакваният ПЕТ скенер пристигна в общинския Комплексен онкологичен скенер и в момента се монтира от екип немски инженери. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той и екипът лекари и физици от новото супермодерно медицинско звено планираха следващите етапи за ускоряване на подготовката му за работа с пациенти, която да стартира в края на август.

ПЕТ скенерът ще се използва за прецизно диагностициране на онкологични заболявания, дори в най-ранна фаза, а резултатите от изследванията с него ще излизат в рамките на седмица. С него, както и с пристигналите миналата седмица апарати за хибридна образна диагностика и брахитерапия, ще се осъществява пълна диагностика и своевременно планиране на най-подходящата терапия основно на онкологични заболявания - на едно място, в една сграда, което няма аналог в България.

С новата сграда, която отговаря на специални изисквания по отношение на защитата от радиоактивност и закупената от Община Бургас медицинска апаратура, градът става най-съвременно оборудваният център за диагностика и лечение на онкологични заболявания в България. Това ще позволи много по-бързо да се откриват туморите, както и  да се проследява ефектът от лечението.

"С тази съвременна медицинска апаратура бургазлии ще получават най-добрите в момента условия за диагностика и лечение на едно място и то в родния си град. Това означава, че няма да им се налага да пътуват до далечни болници", каза кметът Димитър Николов.

Бургас е единствената община, която от няколко години прави огромни инвестиции в медицинска апаратура, сгради и кадри в областта на онкологията, допълни той.  

Новите апарати ще осигурят максимално ефективна диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания. Техниката ще позволи едновременно в цялото човешко тяло да се определя къде има туморен процес, колко се е разраснал и как да се излекува.

Капацитетът на ПЕТ скенера е да обслужва 25 пациента на ден. Той ще се използва не само за поставянето на първоначална диагноза, но и ще позволи проследяване на терапията на пациентите.

Доставената в бургаския онкодиспансер медицинска апаратура е последно поколение в световен мащаб. Тя е роботизирана и автоматизирана, щадяща здравите тъкани. С нея ще се затвори цикълът за диагностика и лечение.

Друга нова придобивка на КОЦ - Бургас, пристигнала миналата седмица, е позитронен емисионен томограф PET/CT, монтиран на първия етаж в новата сграда. PET/CT използва радио нуклеиден фармацевтик - глюкоза и може да определи къде в човешкото тяло има туморни образования или метастази, най-вече в меките тъкани. Освен това, че има пряко отношение към диагностиката и лечението на заболяванията, т.е. колко се е разпространил процесът и какво лечение да се направи, този апарат може да се използва и за лечение на едно заболяване, което изисква бърза диагноза и бързо лечение - белодробната тромбоемболия.

На втория етаж е другата част от апаратурата, която пристигна. Това е SPECT/CT, който с помощта на радиоактивни източници показва разсейките или туморите в костите. Апаратът е от най-ново поколение и разполага с два детектора за локализиране на всички видове ракови заболявания. Наличието на два детектора скъсява чувствително времето за извършване на диагностиката, което е от голямо значение за нейната прецизност и ускоряване на лечението. Апаратът може да извършва диагностика и на инфаркти.

Пак на втори етаж е разположена операционна, в която се монтира апаратура за брахитерапия ФЛЕКСИТРОН. Този апарат предоставя най-модерния начин за лечение на карцинома на шийката на матката при жените и на простатната жлеза при мъжете. И двете заболявания са много злокачествени, а лечението ще бъде в имплантиране по оперативен начин на радиоактивен източник или в самия карцином, или непосредствено до него, който да унищожи туморния процес.

Брахитерапията може да унищожи значително по-голямо количество от определен вид тумори, като същевременно щади околните тъкани, без да позволява дори минимална радиационна доза да засегне здравите тъкани около тумора, което е много важно за лечението на пациента.

PET и SPECT ще работят към Отделението по нуклеарна медицина, а автоматизираната терапевтична система за брахитерапия ще функционира към Отделението по лъчелечение.

Апаратурата, която е с марка SIEMENS, се монтирана от инженери от Германия. Предстои един месец да се правят изпитания с Агенцията по ядрено регулиране.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: