Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас се присъедини към световната инициатива "Ние помним"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:48 / 10.02.2020Коментари (0)689
©
С лозунга "Ние помним", издигнат от над 150 ученици, учители, граждани, общественици и представители на институции  Бургас се присъедини към кампанията на Световния еврейски конгрес #WeRemember за борба с антисемитизма и всички форми на омраза, геноцид и ксенофобия. Инициативата е организирана за четвърта поредна година от Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и 75-та годишнина от освобождаването на най-зловещия нацистки лагер – Аушвиц.

Защо трябва да помним? Отговор на този въпрос даде игрално-документалният филм "Кой ще напише нашата история“, пресъздаващ по изключително въздействащ начин, с потресаващи документални кадри, историята на еврейската общност във Варшавското гето в годините 1940-1944. Център "Алеф" има специалните права за излъчването на филма, дело на Роберта Гросман, Нанси Спилбърг, носителят на "Оскар" Ейдриан Броуди и холивудската звезда Джоан Алън. Единствената му прожекция в Бургас се състоя на 7 февруари 2020 г. в голямата зала на Областна администрация.

"Подобни автентични разкази са особено ценни днес, когато сме свидетели на опити за подмяна на миналото, пренаписване на историята, проявления на неонацизъм и цинично желание да се неглижира антисемитизма.  Всяка година целият свят отбелязва тази годишнина и казва "Не!" на човеконенавистния фашистки режим. Ние наистина трябва да помним, защото онова, което се е случило през Втората световна война не е само престъпление срещу евреите. Това е престъпление срещу човечеството, унищожаване на човешкото във всички нас",  каза председателят на Център "Алеф" Алберта Алклай и призова присъстващите с обща снимка и плакати "Ние помним" да се присъединят към световната инициатива.

Световната общественост отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста всяка година на 27 януари.  В Бургас тази година инициативата бе отложена с две седмици заради грипна епидемия. На събитието, наред с множество общественици, присъстваха и ученици от Гимназия за чужди езици "Васил Левски", ПМГ "Акад. Никола Обрешков", ПГСАГ "Кольо Фичето", ПГРЕ "Г.С.Раковски" , ПГАЕ "Гео Милев", и Немска езикова гимназия "Гьоте".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: