Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас се включва активно в европейския проект “Витални градове"
Автор: Екип Burgas24.bg 11:34 / 11.11.2015Коментари (0)925
©
Международни партньори поканиха Община Бургас да се включи в един интересен нов европейски проект. Той се нарича Vital Cities и е финансиран по програма URBACT III. Проектът има за цел да популяризира спорта в градски условия, да го направи достъпен и привлекателен за по-слабо активни представители на местната общност, както и за хората в неравностойно положение.

В първа фаза от проекта Бургас си партнира с Община Луле, Алгарве - Португалия, Община Краков - Полша, Община Бирмингам - Великобритания. Във втора фаза партньорската мрежа ще бъде разширена и ще включи много други градове от Европа.

Целта на Vital Cities е местните власти да създадат нов набор от инструменти за планиране на градската среда, за да се предоставят адекватни условия за почивка и спорт. Мерките могат да обхващат инициативи на и за местната общност; дейности, базирани на информационни технологии; по-добро координиране на услугите на местната власт за популяризиране на здравословния живот; изграждане на иновативни съоръжения за спорт на открито и организиране на публични, широко достъпни събития за популяризиране на спорта в градски условия.

В рамките на проекта ще се направят анализ и карта на съществуващите спортни съоръжения със свободен достъп. Ще бъде създадена база данни с изискванията, очакванията и потребностите на живеещите в отделните райони на града бургазлии. Така ще бъде прецизирана общинската програма за изграждане на съоръжения за спорт на открито по начин, който да ги направи не само достъпни, но и полезни.

За да не звучим прекалено теоретично, даваме пример как политиката на Бургас кореспондира с този проект. На приложената снимка виждате част от новия парк в зона Г на к-с "Меден рудник". Освен места за отдих, в него има различни спортни зони. Една от тях е за каране на ролери, като специално за начинаещите е монтиран метален парапет, на който да се подпират. През следващите години в този и в другите жилищни комплекси предстои да бъдат обновени много междублокови пространства, в които ще има спортни и детски площадки, велоалеи, ролер зони.

"Когато станахме "Европейски град на спорта", целта не беше само да се похвалим с титлата. Бургас трябва да е град на активните хора през всички следващи години", каза кметът Димитър Николов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: