Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас се запозна с "Хората от Оз" и се върна към творчеството и спомените за големия художник Стефан Марков
Автор: Екип Burgas24.bg 16:17 / 10.10.2018Коментари (0)2048
©
Двете събития част от Порт Прим Арт Фест събраха многобройна публика

На 9 октомври с Порт Прим Арт Фест Бургас се върна към спомените си за един обичен свой син - и се запозна с ново театрално представление.

От 18 часа в Регионална библиотека Бургас бе открита изложба в памет на големия художник Стефан Марков. Той бе представен в картини – морски и изпълнени с цвят, намерил мястото си по листата от ръчно направена от самия автор хартия. Експозицията допълваха литографии, създадени от бургаския творец за издания на "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър и "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов. Налични на място бяха и томовете, които ги съдържат. Тъмните им твърди корици крият богатството на двата вечни текста, впечатани в световната литература, допълнени по жив начин от рисунките на Стефан Марков. От тях надничат Бенковски, баба Тонка, Панайот Волов, Никола Обретенов - и съответно Рицарят, Търговецът, Игуменката и другите колоритни герои на Чосър. Гостите на събитието имаха възможността да разгледат и да направят част от своята библиотека и книгата - албум, посветена на Стефан Марков - "Музей под водата". Многобройните картини, снимки, текстове, събрани в изданието, формират цялостен пълнокръвен портрет на твореца с морска душа.

Изложбата събра много посетители, които споделяха спомените си за Стефан Марков със съпругата му Ева Стефанова и техният син Младен Марков. По случай събитието, Директорът на Регионална библиотека Бургас - Мария Бенчева поднесе на семейството на големия график и илюстратор  специален дар – архивни снимки на стария Бургас. Община Бургас, която е активен участник в подготовката и провеждането на Порт Прим Арт Фест също засвидетелства почитта си към твореца с богата флорална композиция. 

Официално изложбата откри идеологът на ППАФ и дългогодишен приятел на Стефан Марков – художникът Стефан Божков. Той разказа развълнувано спомени за: "Един приветлив, невероятен човек, който създаде линия в графиката, илюстрацията, визуалните изкуства; носител на много награди по света. Разказваше ми за баща си, капитана и спомени от детството си тук. Днешната експозиция е повод Бургас да се върне към този отличителен артист, за когото казват, че корабът му е акостирал в София, но котвата му е в родния Бургас. Да не забравяме и работата му в хартиеното издание на сп. "Лик“. Той проправи пътя на много млади автори като Греди Асса, Явора Петрова и много други“ – допълни емоционално Стефан Божков. Той изказа благодарности към публиката, избрала да отдели късния си следобед на изложбата и специално към семейството на Стефан Марков, пристигнало в Бургас специално за  експозицията.

Събитията за деня от Порт Прим Арт Фест продължиха с театрална премиера от 19:30 часа в НХК. На заден план на сцената в черно и бяло, акцент бе пишеща машина, заобиколена от книги. До нея, струпани на внушителна купчина, лежаха монохромни фотьойли "барбарон“. После, "Хората от Оз“, започнаха да ни запознават със себе си. В ролите им са голямата Цветана Манева, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Радена Вълканова. Сюжетът ги маркира като обитатели на една сграда – в която някои са собственици на жилища, други – техни гости – но всички те определят като единственото най-хубаво място за живеене - защото е грозна – и непрактична – но пък толко
©
ва артистична. "Хората от Оз“ не е пиеса, която можеш да разкажеш.

Никой не умира, не глади, не злослови и не говори празни приказки. Тук всеки герой има свой пъстър свят, философия, извлечена от самата есенция на живите преживявания, през които е преминал – и я споделя с другите. Акцентът са откровените разговори – в които хората са не скрити, а откровено говорят в търсене на устойчиви истини. Редактор, поет, богаташ, приятели, съсед със смешно име - който така и остава скрит от зрителите, са навързани в общ сюжет, който едновременно разказва и тълкува, поднася готови фрази, но и размисля. "Хората от Оз“ е чиста пиеса. В нея, театърът, любовта и приятелството са изпъкващи категории, а всеки писател може да открие размисли за своето поприще. Основното в нея, изрича героинята на Цветана Манева: "Да оставим всеки да бъде, какъвто си избере“.

Представлението силно повлия публиката, която  не само избухваше в смях на моменти и повтаряше някои от репликите, но и не остави актьорите да си тръгнат, буквално. На крака, бургазлии ръкопляскаха няколко минути и връщаха отново и отново изпълнителите на сцената. Всички желаещи имаха възможност да се запознаят лично с актьорите и да получат автограф.

Вторият ден от Порт Прим Арт фест донесе силни емоции на Бургас. Фестивалът на изкуствата е с организатор и спонсор Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас. Днес, той ще представи в морския град фотоизложба на Ани Петрова, която ще покаже кадри на най-големите включително бургаски творци и прожекция късометражно кино с куратор Георги Кръстев. И двете събития ще са в Експозиционен център "Флора“ със старт 18:00 часа.
Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: