Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас ще е домакин на международния форум за дигитализация на културното наследство
Автор: Екип Burgas24.bg 12:19 / 21.09.2022Коментари (0)664
©
По време на Европейските дни на наследството, от 23 до 25 септември 2022 г., в Бургас ще се проведе Дванадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2022 под патронажа на ЮНЕСКО. Организатор на форума традиционно е Институтът по математика и информатика при Българска академия на науките с подкрепата на Община Бургас.

Престижното научно събитие цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документирането, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство. Основен фокус е осигуряването на отворен достъп до цифровизирано културно и научно наследство и следването на устойчиви политики за продължаващо му цифрово съхранение и опазване.

Конференцията ще бъде открито официално на 23 септември 2022 г. от 13:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – гр. Бургас. В рамките на три дни ще бъдат представяни научни изследвания и доклади на над 50 автора от цял свят, които се публикуват и в реферираното и индексирано в Web of Science и Scopus издание, достъпно онлайн на http://dipp.math.bas.bg.

Съорганизатори на форума за дигитализация на културното и научно наследство са Регионален академичен център на БАН-Бургас, Регионален исторически музей – Бургас, Бургаски свободен университет и Регионалната библиотека "Пейо Яворов“, гр. Бургас.

Съпътстващи събития:

Семинар и 13-ти национален информационен ден "Open Access to Scientific Publications, Data and Data Science, Bulgarian Open Science Cloud“, организиран да представи резултати от H2020 project NI4OS – Europe, Grant number GA № 857645, финансиран от Европейската комисия.

Семинар "Approaches, Models and Tools for Digitization of Specific Ethnographic Objects“, организиран от Бургаски свободен университет да представи постигнати научни резултати от проект "Europe Ritual Cuisine – Digital Presentation and Preservation“ (EURICA), финансиран от Европейския съюз по Erasmus+ Programme KA2 Strategic Partnerships.

Информационен ден "Research Infrastructure Services in the Humanities and Social Sciences", организиран от Институт по математика и информатика – БАН да представи постигнати научни резултати по проект "Национална интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство, интегрирана в рамките на европейските инфраструктури CLARIN и DARIAH (КЛаДА-БГ)“.

Повече информация за конференцията може да се види на страницата на DiPP2022 (http://dipp2022.math.bas.bg/).

Програмата на DiPP2022 ще бъде достъпна на страницата на конференцията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: