Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас става първият български град с изцяло руско училище?
Автор: Екип Burgas24.bg 09:38 / 05.07.2013Коментари (21)8230
© Burgas24.bg
Снимка Архив
Бургас може да стане първият български град, в който да се открие изцяло руско училище. Вече върви такава кореспонденция между България и Русия. Хиляди руски граждани се заселват у нас трайно, приемат българските си имоти не като втори дом край морето, а като основно жилище.

По данни на Руския център в Бургас броят на постоянно пребиваващите в областта стига вече до 6000 души, като през лятото се увеличава двойно. Според почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев те са вече 10 000 души. Тенденцията била да се заселват и рускоговорещи от Украйна и Казахстан.

"Като станах кмет преди 6 г., в Бургас русначетата бяха 4, а сега са 250", заяви Димитър Николов. "Нуждата от такова учебно заведение става все по-належаща. Изпратили сме предложение до МОН и с тяхното министерство вървят преговори за стиковане на учебната програма", заяви зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева.

Имало и вариант да учат в българско училище, в което да има СИП по руски програми, но засега не е одобрен. Предварителните планове били училището да отвори тази есен, но детайлите по програмата забавили откриването. Сега русначетата на постоянно пребиваващите им родители учат в български паралелки.

Според преподаватели бързо усвоявали материала и се чувствали комфортно сред връстниците си. Засега още няма яснота къде ще е училището. В който и район да е, жилищата автоматично ще скочат, тъй като руснаците с деца ще се заселят около училището, обясняват брокери на недвижими имоти.

Иначе обичайна гледка по крайбрежието ни е и извън сезона по централните улици и в Морската градина на Бургас да се срещат млади рускини, които разхождат едно или две деца. Обикновено са сами, защото главата на семейството често пътува до Русия.

Първи усетиха накъде вървят нещата брокерите на недвижими имоти. Застиналият допреди 2-3 г. пазар се оживи благодарение на руската "инвазия". Началото поставиха пенсионерите, които инвестираха спестявания в по-спокойни места - обикновено в малките крайбрежни градчета.

Сега можем да кажем, че интересът е концентриран в големия град, казва Диана Иванова, представител на голяма агенция.

По-заможните руснаци не се интересуват от цената - дали е със 100 евро по-скъпо, или по-евтино. Те търсят луксозни жилища близо до здравно заведение, парк, магазини, показват наблюденията на брокери.

Една от най-модерните сгради в Бургас, вдигната през последните години от стъкло и алуминий до Морската градина, е основно изкупена от руснаци. След хранителните магазини със сельодка, кефир, десетки видове водка и други храни, включително и хляб, произведени в Русия, в центъра на града се появи и голяма книжарница с томове литература и детски книжки на руски.

Големите вериги хипермаркети се надпреварват да им правят отстъпки за групово пазаруване, които варират между 5 и 20% в зависимост от стоката. Особено през лятото заради големия брой руснаци двата мола в Бургас работят на пълни обороти. Често срещана гледка е автобуси с туристи от курортите да спират пред магазина и след два часа ги извозват обратно.

Наскоро екип от Бургаския свободен университет, който разработва методика, свързана с нагласите на имигрантите, оповести данни от своите проучвания. Според тях постоянно пребиваващите у нас руснаци се делят на 2 основни групи - пенсионери и хора в активна възраст.

Напливът на първите бил най-силен преди 5-6 г. Сега нараства броят на младите имигранти, които идват тук заради по-добрите условия на живот или за да правят бизнес.

Руската общност вече дава заявка и за активно участие в обществения и културен живот. На тазгодишния 24 май при откриването на традиционната изложба на бургаските художници поздравление поднесе Наталия Аринова, една от създателките на информационния център "Руска реч". Идеята на инициаторите е, от една страна, децата на сънародниците им да не забравят книжовния си майчин език, а от друга - да дадат възможност на българите да научат руски.

Семейството на Аринова е пристигнало от Казахстан. Не сме единствените, има и други фамилии, голяма част от християните в последните години решават да напуснат Казахстан и България е едно от предпочитаните места, казва Аринова.

Руските деца научават бързо български. В момента имаме курс, който трябва да подготви 10-12 деца, за да могат през есента да започнат в българско училище, казва Аринова.

За трайното заселване на руснаците говори и фактът, че все повече руски фирми искат да инвестират в региона. Една от големите компании "Мостовик" подписа наскоро договор за 140 млн. лв. с община Бургас за изграждане на океанариум в парк "Езеро".

"Много е добре, че се заселват в Бургас и тенденцията се очертава трайна. Най-важното е, че се чувстват добре. Това е шанс за нас, тъй като задвижват и икономиката на региона, а и покрай инвестициите откриват нови работни места. Само за поддръжката на океанариума ще бъдат наети 40 биолози", каза бургаският кмет Николов.

Преди дни той преговаря с друга голяма руска компания, която е готова да открие завод за производство на хирургически игли и конци. Заради масовото заселване на руснаци в региона Бургас вече е задвижил процедура по откриване на генерално консулство.

"Готови сме да им предоставим помещения в дома на "Лукойл", заяви кметът, който разговарял на тази тема с посланик Юрий Исаков.

След областния център второто най-предпочитано място за постоянно пребиваващи руснаци е Поморие. В градчето на 20 км от Бургас си имат квартал "Малката Москва".

Допреди 2-3 г. тук се чуваше и българска реч, но сега, откакто съм пристигнала, разговарям само на руски, казва Марина Шахатарова. Преди да купим апартамент в Поморие, съпругът ми обиколи цялото Черноморие. Спряхме се на това място, казва Марина. Тя с интерес научава, че се готви откриване на руско училище.

Апартаменти в Поморие са си купили и няколко техни приятелски семейства. Това ни кара тук наистина да се чувстваме у дома, казва Марина. Руснаците не крият, че един от аргументите им да изберат България са и цените.

Все още нямаме официална статистика, но вероятно руските граждани с имоти в общината са 6-7 хил., казва кметът Иван Алексиев.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Diliana Yovcheva Georgi Nikolo
премахни филтъра

0
 
 
Това не е добра новина, а напротив!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: