Бургас стимулира използването на екологични превозни средства

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:45 / 09.02.2016
3557
Бургас продължава политиката си за използване на екологични превозни средства. През ноември от Общината обявиха плановете си да закупят два електромобила за нуждите на екоинспекторите в институцията. Идеята е субсидии на закупуването им да бъдат отпуснати от Националния доверителен екофонд. По друг проект се предвижда в града да се обособят още 3 станции за зареждане на електроавтомобили, научи Burgas24.bg.

Докладна записка за изграждане на пилотна система за градска електромобилност в град Бургас е входирана в Общински съвет - Бургас. От нея става ясно, че Община Бургас е изразила своята подкрепа за проект за изграждане на система за градска електромобилност в градовете Пловдив, Варна и Бургас, подготвен от фирма "Елдрайв" ЕАД, и одобрен за финансиране по програмата JESSIСА на Регионален фонд за градско развитие АД.

Сътрудничеството по проекта е свързано с доставка, монтаж, експлоатация и поддръжка на 3 зарядни станции за електрически превозни средства разположени по основни градски транспортни линии локации, като Община Бургас поема ангажимент за осигуряване на безпрепятственото и законосъобразно ползване на тези локации, находящи се в имоти общинска собственост с осигурени по две паркоместа към всяка, а фирма "Елдрайв" ЕАД ще извърши за своя сметка проектирането, доставката, монтажа и поддръжката на зарядните станции.

Реализирането на проекта ще тества в реална среда приложението на чисти превозни средства и горива, тяхната надеждност и удобство и ще покаже нагледно как може да бъде изпълнен и развит този модел на местно ниво. Той ще бъде пример за добра практика в сферата на използване на нисковъглеродни и алтернативни методи на транспорт.

Ползите от водения интегриран подход в създаването на последователна и изчерпателна програма за подобряване на градския транспорт, която да улесни пълното обновяване и модернизация на системата за градски транспорт в Бургас ще бъдат демонстрирани с въвеждането на нов тип електрически превозни средства за обслужване целите на градския транспорт и мобилност. Ще бъдат надградени постигнатите вече резултати и ефект от проектите "Интегриран градски транспорт на Бургас" и "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" като подмяната на автобусния парк с нови дизелови и метанови автобуси и променливо токови тролейбуси.

Община Бургас е убедена, че проектът ще окаже добавена стойност чрез въвеждане на нова услуга към вече щадящи околната среда възможности за подобряване на мобилността на територията на града и ще допринесе за постигането на по-високо качество на живот, става ясно от докладната записка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Имате възможност да разгледате безплатно авиоекспозицията в Европ...
Полицаи не очакваха да открият това в колата на напушен бургазлия...
Вълна от възмущение сред бургазлии след вандалски акт в центъра н...
От АПИ садиха дървета край обходния път на Бургас
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).