Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас вдъхнови нашумелия иракски писател Али Бадер
Автор: Екип Burgas24.bg 15:54 / 10.09.2021Коментари (0)1077
©
Бургас ще присъства в новия роман на нашумелия иракски писател Али Бадер, стана ясно на срещата, която Община Бургас и Регионална библиотека "Пейо Яворов“ организираха с него и бургаската авторка Ирина Папанчева. Бадер вписа града в романа си по време на едноседмичния си престой в него.

Темата на разговора с модератор Петя Янакиева, журналист в БНР Бургас, беше писането като процес и начин на живот. Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на поета, литературовед и журналист Марин Бодаков, който внезапно ни напусна ден преди нея.

"Щастлива съм, че културната сцена в Бургас все повече се отваря към света и можем да бъдем домакин на тази по-различна като формат среща. Познавам творчеството на Ирина Папанчева. Много ми е интересно да се запозная с Али Бадер като автор и се радвам, че неговото представяне в България започва от нашия град,“ сподели Диана Саватева, зам. - кмет по култура, туризъм и спорт, която откри дискусията.

Бяха прочетени откъси от разказа на Али Бадер "Доброто момиче и лошият читател на Маркс“ в превод на Ирина Папанчева и от последния завършен ръкопис на Ирина Папанчева "Брюксел, разголен“.

"Очарован съм от Бургас,“ каза Али Бадер.

"Този град и впечатленията ми от него ще намерят място в новия ми роман. Първото ми посещение в България беше на осемгодишна възраст с баща ми. Пазя много топли спомени от това пътуване в страната.“, добави писателят.

На срещата стана ясно, че "Брюксел, разголен“, който Ирина Папанчева написа на английски, ще излезе първо на персийски в Иран до седмици.

"Всяка глава от романа носи името на квартал в Брюксел и има различен разказвач. Историческата му рамка е подписването на Европейската конституция в Европарламента през 2003 г. и гласуването на Брекзит през 2018 г. Първата и последната глава са разказани от българката Ирис, чийто живот през тези петнайсет години е маркиран в историите на останалите персонажи. Един от въпросите, на които романът се опитва да даде отговор е единни ли сме наистина в многообразието,“ каза авторката.

"Брюксел, разголен“ е уникален с това, че показва Брюксел през очите на различни хора, повечето от които не са местни. Бях впечатлен от това как историите се преплитат и правят единно цяло,“ каза Али Бадер, чиито коментари Ирина Папанчева е взела предвид при редакцията на ръкописа.

Ирина Папанчевае родена в Бургас. Завършва паралелка с литературен профил в СХEУ "Св. св. Кирил и Методий“, магистратура по чешки език и литература в СУ "Св. Климент Охридски“ и магистратура по европейска политика и социална интеграция в Свободния фламандски университет в Брюксел. Автор на детската илюстрована книжка "Аз заеквам“ (ИК "Сиела“, 2005 г.), повестта "Почти интимно“ (ИК "Кронос“, 2007 г.), романите "Анабел“ (ИК "Жанет 45“, 2010 г.), "Перо от пеликан“ (ИК "Жанет 45“, 2013 г.) и "Тя, островът“ (КК "Труд“, 2017 г.), новелата "Добре дошъл, Натан!“ (Fast Print Press, 2019 г.) и на разкази. Нейни творби са преведени и издадени, самостоятелно и в антологии, на английски, френски, арабски и персийски. Ирина Папанчева живее в Брюксел, където ръководи застъпничеството на фондация Лумос към Европейския съюз. Повече за Ирина Папанчева на уебсайта й: ipapancheva.com

Али Бадер е иракски романист, поет, преводач, критик, драматург и сценарист, смятан за един от най-значимите писатели в арабския свят за последното десетилетие. Роден е в Багдат, където завършва западна философия и френска литература. Автор на петнайсет романа, шест поетични книги, както и на есеистични. Сред най-популярните му книги са “Татко Сартър" и “Пазителят на тютюн“, "Да бягаш след вълците“ и "Грешната жена“, които са спечелили награди. Два пъти е в дългия списък на арабския Букър. От години живее в Брюксел.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: