Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас въвежда специален модел на обучение в професионалните училища
Автор: Екип Burgas24.bg 11:47 / 04.08.2015Коментари (1)2021
©
В Бургас ще се въведе специален модел на обучение в професионалните училища, съобразен със съвременните нужди на образованието и бизнеса. За това се разбраха вчера кметът Димитър Николов и министърът на образованието проф. Тодор Танев. Сега на Бургас му предстои да извърви поредица от стъпки, но волята за тази промяна я има както от страна на местната власт, така и от работодателските организации, бизнеса, местните депутати в Народното събрание и самите училища.

Като начало, всички изброени заинтересовани страни ще подпишат меморандум за сътрудничество, който ще бъде представен в МОН. Въз основа на този документ министерството ще делегира на Бургас самостоятелност при изготвянето на учебна програма, адаптирана за неговите специфични нужди - кои специалности да се подпомагат и как, кои работодатели ще се включат като партньори на училищата? След нейното одобряване моделът ще бъде приложен на практика в Бургас.

"Скъсана е връзката между училищата и бизнеса, а образователните ни програми са остарели. Затова не бива да се бавим. Трябва още сега да направим промяната смело, защото тя е от полза и за младите хора, и за бизнеса. Бургас е готов, така че да действаме", каза кметът Николов.

Предложението за реформата е негово и е провокирано от успешната Бургаско - Баварска програма, при която наши ученици от последните класове на средното образование едновременно учат и работят в Германия, а след това реализацията им по специалността там или тук е 100 %.

"Впечатлен съм от това, което се прави в Бургас за образованието. Вярвам, че при вас моделът "Учене чрез работа" ще проработи успешно", заяви министър Танев.

В Бургас има 11 професионални училища. За съжаление, материалът в учебниците по специалните предмети не е променян от години, учебните планове също. Въпреки това интересът към професионалните училища през последните години бележи лек растеж.

Промяната ще помогне на Бургас да бъде адекватен на съвременните изисквания на пазара на труда. Благодарение на нея градът ще знае какво търси бизнесът и ще произвежда квалифицирани кадри, които да намират бърза реализация тук. Самите предприемачи ще могат да планират инвестициите си в града, знаейки на каква работна ръка могат да разчитат.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 04.08.2015 г.
0
 
 
Да си пожелаем успех!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: