Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас запазва ниското ниво на разпространение на ХИВ
Автор: Екип Burgas24.bg 12:20 / 11.10.2013Коментари (0)996
© Burgas24.bg
В Бургас се запазва ниското ниво на разпространение на ХИВ. Това каза програмният мениджър на местния офис по СПИН, Петя Чакърова, във връзка с провеждащата се днес регионална кръгла маса "Превенцията на ХИВ, СПИН, зависимости и рисково поведение сред младите хора и уязвимите групи.

Градът се нарежда след София - град, София - област, Пазарджик, Варна и Пловдив. По нейните думи, най-уязвима от СПИН е хомосексуалната група. На кръглата маса присъстват представители на различни общини от региона, както и на институции и неправителствени организации. Част от дейността на кръглата маса е създаването на справочник, в които да се опишат всички структури и организации, които работят пряко или по съвместителство по проблемите, свързани с ХИВ/СПИН. В него ще бъдат написани телефони, адреси и контакти, които да бъдат поставени в официалния сайт на община Бургас.

"Наркоманиите, трафика на хора, зависимостите, всички тези неща са свързани и водят до едно - по-свободно поведение в рисковите групи, а от там и голямата опасност от заболяването СПИН", посочи зам.-кметът по здравеопазване, д-р Лорис Мануелян.

"Община Бургас работи отдавна, много целенасочено , с предварително изготвена стратегия в тази насока", категоричен бе той.

По неговите думи, превенцията е машината на времето, която може да се намеси в бъдещето активно. "За това всеки един лев, всяко едно усилие, направено в областта на превенцията ни води след това спестявания на много негативизъм и средства", обясни д-р Мануелян.

Успехите на превенцията са, че Бургас е един от градовете, в които демографските показатели сочат, че въпреки рисковото положение на града, свързано с туризъм, транспорт, броят на заболелите не сочат увеличение.

"Според класацията в страните, ние от големите градове сме, в добрия смисъл на последно място", категоричен бе той. Способите за спаряване с проблема са предимно работа в рисковите групи, разясни зам.-кметът.

"Това означава една много добра организация, защото те първо трябва да бъдат издирени, и от там нататък с различни методи работа върху рисковите групи, включващи социални, психологически, здравно-медицински и дори икономически методи", заяви той.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: